Putin nu prea vrea pace în Ucraina. Propunere impertinentă
- Mădălina Sfrijan
- 28 martie 2025, 09:16

Vladimir Putin a propus ca Ucraina să fie plasată sub o administrație temporară. Potrivit președintelui rus, o astfel de mișcare ar permite permite organizarea de noi alegeri și semnarea unor acorduri esențiale pentru încheierea războiului.
Vladimir Putin, propunere pentru Ucraina
Putin a făcut declarațiile în timpul vizitei din portul Murmansk. Acestea vin în contextul eforturilor SUA de a media o înțelegere privind încheierea conflictului cu Ucraina. Washingtonul încearcă să reia dialogul cu Rusia și să inițieze negocieri separate cu Moscova și Kievul. Putin a subliniat că Donald Trump își dorește pacea.
Invadarea Ucrainei a cauzat mii de morți și răniți. Milioane de oameni au fost strămutați, iar multe orașe au fost distruse. Sugestia lui Putin privind o administrație temporară pare legată de o veche reclamație a sa. El susține că autoritățile ucrainene nu sunt un partener legitim de negociere, având în vedere că Volodimir Zelenski a rămas la putere după încheierea mandatului său.
„În principiu, desigur, o administraţie temporară ar putea fi introdusă în Ucraina sub auspiciile ONU, SUA, ale ţărilor europene şi partenerilor noştri”, a afirmat Vladimir Putin.
Înlăturarea lui Zelenski, pas important pentru semnarea unor noi acorduri
„Acest lucru ar avea loc pentru a fi organizate alegeri democratice şi a aduce la putere o guvernare capabilă, care să se bucure de încrederea populaţiei şi apoi să începem discuţiile cu ei despre un tratat de pace”, a adăugat președintele rus.
Putin a subliniat că, spre deosebire de fostul președinte Joe Biden, care a evitat orice formă de dialog, Donald Trump a încercat să aibă discuții directe cu Rusia.
„După părerea mea, preşedintele nou ales al Statelor Unite vrea cu sinceritate un sfârşit al conflictului pentru mai multe motive”, l-au citat agenţiile de presă.
Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a declarat că guvernarea Ucrainei este reglementată de Constituția țării și voința poporului.

Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
În paralel, liderii europeni au dat asigurări că vor sprijini armata ucraineană. Franța și Marea Britanie au propus extinderea ajutorului pentru crearea unei „forțe de reasigurare”, în cazul unui armistițiu cu Rusia, deși Moscova refuză orice prezență militară străină pe teritoriul țării invadate. De partea cealaltă, Ucraina a respins orice insinuare privind ilegitimitatea guvernului său.
Putin, cuvinte de laudă la adresa lui Trump
Recent, Zelenski a precizat că Ucraina nu poate organiza alegeri în condițiile legii marțiale. De asemenea, președintele ucrainean a subliniat că ar fi imposibil de organizat un scrutin în timpul războiului. În plus, el a declarat că Putin are intenția de a prelungi conflictul cu Ucraina.
Administrația Trump a propus un acord extins privind mineralele cu Ucraina, potrivit unor surse familiarizate cu negocierile. Președintele republican a declarat că acest acord ar contribui la asigurarea păcii.
În declarațiile sale, Putin a spus că Rusia avansează constant în îndeplinirea obiectivelor stabilite în operațiunea din Ucraina. De asemenea, el a precizat că Rusia susține soluțiile pașnice pentru orice conflict.
„Pe întreaga linie de contact militară, trupele noastre deţin iniţiativa strategică. Ne îndreptăm treptat – poate nu la fel de repede cum le-ar plăcea unora – dar constant şi cu încredere spre îndeplinirea ţintelor stabilite la începutul operaţiunii”, a precizat el.
Poziția Rusiei
La mai mult de trei ani de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, forțele ruse controlează aproximativ 20% din teritoriul țării, iar Moscova a declarat anexarea a patru regiuni. După o incursiune ucraineană din august anul trecut în regiunea Kursk, trupele Rusiei au recăpătat o mare parte din teritoriul pierdut inițial.
Putin a lăudat eforturile grupului BRICS și a menționat că Rusia este dispusă să coopereze cu mai multe țări pentru încheierea războiului.
Potrivit unor surse occidentale și ucrainene, peste 11.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși pentru a întări forțele ruse din regiunea Kursk. Moscova nu a confirmat acest lucru. Putin a menționat și disponibilitatea Rusiei de a colabora cu Europa.
„Încearcă să ne ducă de nas, dar este în regulă, ne-am obişnuit cu asta. Sper că nu vom face greşeli bazate pe încrederea excesivă în aşa-zişii parteneri ai noştri”, a mai spus el.