Avocaţii lui Trump se OPUN ca preşedintele să depună MĂRTURIE în dosarul Russiagate. De ce SE TEM aceştia

Avocaţii lui Trump se OPUN ca preşedintele să depună MĂRTURIE în dosarul Russiagate. De ce SE TEM aceştia

Avocaţii lui Trump nu vor ca acesta să depună mărturie în privinţa dosarului Russiagate. Dezvăluirea despre această luare de poziţie o face New York Times. Motivul este unul clar: există riscul ca preşedintele SUA să se contrazică în faţa procurorului Robert Mueller.

Avocaţii lui Donald Trump l-au sfătuit pe preşedintele american să refuze un eventual interogatoriu cu procurorul Robert Mueller în legătură cu cercetările asupra Russiagate. O spune New York Times citând unele surse, potrivit cărora teama avocaţilor este că Trump s-ar putea contrazice sau ar putea da declaraţii false pentru care apoi ar putea fi acuzat de minciună. Un eventual refuz al lui Trump riscă să deschidă o lungă bătălie legală în tribunal.

Decizia lui Trump de a vorbi sau nu cu anchetatorii va defini cercetările asupra Russiagate. Un refuz ar putea să-l facă pe Mueller să trimită un mandat de aducere preşedintelui în aşa fel încât să fie audiat de un ''grand jury'', dechizând astfel o înfruntare în tribunal şi care ar putea ajunge până la Curtea Supremă. Un refuz din partea lui Trump ar avea şi implicaţii politice fiindcă criticii săi ar considera că este confirmarea faptului că preşedintele are ceva de ascuns. O ipoteză care aruncă o umbră asupra alegerilor intermediare pentru republicani.

Avocaţii lui Trump sunt pentru un refuz al interogatoriului, convinşi că Mueller nu are statutul juridic pentru a interoga pe preşedinte despre anumite puncte din anchetă. Avocaţii care l-au sfătuit pe Trump să nu dea curs la un interogatoriu sunt John Dowd şi Jay Sekulov, sprijiniţi de o bună parte din consilierii de la West Wing.

Unica voce care cântă ''fals'' în acest cor e aceea a avocatului Ty Cobb, notează La Repubblica, convins că Trump trebuie să facă tot ce-i stă în putere pentru a coopera cu anchetatorii. Tot legat de Russiagate, raportul democraţilor care abia ce au obţinut cale liberă să divulge totul comisiei de Intelligence a Camerei Reprezentanţilor, va fi examinat şi evaluat de preşedintele Trump care va trebui să autorizeze desecretizarea lui. Raportul democraţilor asupra FBI se contrazice cu cel al republicanilor pe care preşedintele a dispus deja să fie publicat.

Preşedintele Donald Trump ''va fi înclinat'' să aprobe publicarea dacă raportul este ''precis'' şi nu va avea efecte asupra securităţii SUA,  a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Raj Shah, într-un interviu la CNN. Trump are cinci zile la dispoziţie pentru a anunţa hotărârea sa.