Șefii departamentelor de justiție din mai multe state americane și-au manifestat sprijinul pentru acțiunea legală a lui Donald Trump care contestă numărătoarea voturilor în Pennsylvania.
Procurorii Generali din zece state au depus o solicitare la Curtea Supremă a SUA, îndemnându-i pe judecătorii de aici să se ocupe de acest dosar.
„Considerăm că sistemul electoral trebuie să fie liber de orice influență externă nelegitimă și că neregularitățile din proces trebuie verificate în totalitate, pentru ca poporul american să poată avea încredere în sistemul său de alegere a funcționarilor”, a declarat Procurorul General de Louisianna, Jeff Landry, citat de televiziunea OANN.
Petenții afirmă că Curtea Supremă a statului Pennsylvania a încălcat separarea puterilor și a sporit riscurile de fraudă electorală.
Acest lucru s-ar fi petrecut atunci când instanța de stat s-a pronunțat în favoarea acceptării buletinelor de vot prin poștă timp de trei zile de la data alegerilor, dacă sunt ștampilate cu data de 3 noiembrie.
„Actori nefaști”
Cei zece mai susțin că decizia Curții Supreme din Pennsylvania a creat posibilitatea unor „actori nefaști” de a influența alegerile în cazul unei curse strânse și dau exemple de fraudă realizate prin intermediul voturilor prin corespondență.
„S-a ignorat astfel faptul că se diluează potențial voturile persoanelor care au votat în mod responsabil, asigurându-se în mod înțelept și rațional ca voturile lor să fie exprimate fie prin prezență personală, fie prin poștă… asigurându-se astfel ca voturile lor să ajungă înainte de Ziua Alegerilor”, a afirmat și Procurorul General de Oklahoma, Mike Hunter.
Cei zece șefi de departamente de justiție au cerut Curții Supreme a Statelor Unite să anuleze decizia Curții Supreme din Pennsylvania.
Ei afirmă că decizia celor nouă judecători de la instanța federală supremă va determina pe viitor modul în care guvernele din fiecare stat își vor exercita autoritatea, putând să invalideze voturile cetățenilor lor.
Pe de altă parte, judecătorul de la Curtea Supremă a SUA, James Alito, a cerut statului Pennsylvania să numere separat voturile primite până în Ziua Alegerilor și cele primite după data de 3 noiembrie, în cazul în care Curtea federală va decide că aceste ultime voturi nu trebuie luate în considerare.