Trump – Biden: 3 – 0. „Let’s finish this!”

epa08523256 US President Donald J. Trump swings a baseball bat made by Texas Timber Bat Company, while participating in the 'Spirit of America Showcase', at the White House in Washington, DC, USA, 02 July 2020. The event is a showing of American products ahead of 04 July Independence Day. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Trump a înscris de trei ori în ultima sa dezbatere prezidențială. Aceste trei puncte pot fi suficiente pentru a decide soarta partidei electorale din 3 noiembrie.

Dezbaterea de joi noaptea a fost una echilibrată, în ciuda câtorva întrebări „ridicate la fileu” pentru Joe Biden și a întreruperilor mai numeroase din partea moderatoarei (24 – 2) care l-au afectat pe Donald Trump.

Au existat însă trei elemente care ar putea decide soarta alegerilor din 3 noiembre. Iată-le, în viziunea analistului Christopher Bedford de la The Federalist.

1.   Factorul „Pennsylvania”

În timp ce moderatoarea Kristen Welker încerca să încheie subiectul „Energie” și să treacă la următorul, Trump a pus o întrebare mortală:

Trump: „Va închide industria petrolieră? Vrei să închizi industria petrolieră?”

Biden: „Voi face tranziția de la industria petrolieră, da.”

Trump: „Oh, asta e o mare declarație.”

Biden: „Este o mare declarație, pentru că o să opresc…”

Welker: „De ce ați face aceasta?”

Biden: „Deoarece industria petrolieră poluează masiv.”

Trump: „Oh, înțeleg, Este o mare declarație.”

Ați citit dialogul. Acum priviți și imaginile. Uitați-vă la chipul lui Trump când Biden atacă industrisa petrolieră națională.

„Este poate cea mai mare declarație”, a declarat Trump, savurând vizibil momentul. „În materie de afaceri, este cea mai mare declarație, căci ce spune el este că va distruge industria petrolieră. Îți vei aminti, Texas? Îți vei aminti, Pennsylvania? Își vei aminti, Oklahoma?”

Avea dreptate să fie încântat. Pennsylvania este unul dintre statele cele mai importante pentru ca Trump să obțină victoria în Colegiul Electoral. În ciuda semnelor că balanța din acest stat pare să se încline tot mai multe de partea Republicană, rezultatul continuă să fie strâns.

Motivul acestei tendințe este simplu: energia, amintește Bedford.

În 2008 și 2012, Philadelphia a dominat votul, pronunțându-se în favoarea primului președinte de culoare.

În 2016, alegătorii rurali, dornici să participe la boom-ul energetic promis de Trump, l-au propulsat pe acesta la Casa Albă. Atunci, mitingul lui Obama de la Philadelphia, alături de Hillary Clinton, a eșuat. Săptămâna aceasta, Obama a mers din nou la Philadelphia, tocmai pentru că știe ce miză uriașă este aici.

Biden tocmai i-a făcut un cadou formidabil lui Trump. I-a pus și fundă, cerându-i președintelui în exercițiu să-i arate înregistrarea în care candidatul Democrat a afirmat că va interzice fracturarea hidraulică.

Lucru pe care echipa lui Trump îl va face cu plăcere, dat fiind că Biden a spus-o de vreo 12 ori.

În timpul alegerilor primare, arată analiza The Federalist, Biden a fost mai moderat, respingând măsurile anti-energetice ale Green New Deal. Însă precipitarea de a uni Partidul Democrat l-a făcut să vireze puternic la stânga.

În ultimele săptămâni, Biden a schimbat din nou discursul, insistând că nu va interzice fracturarea hidraulică. Joi seara, el și-a dinamitat toate eforturile recente.

Este de așteptat ca în ultimele zile ale campaniei, Trump să bată monedă la greu pe acest subiect.

De aceea, aceasta a fost cea mai mare victorie a serii.

Trump – Biden: 1 - 0

2.   Borșul rusesc reîncălzit

Biden știa că nu trebuie să o spună – a și recunoscut cu voce tare – dar cu toate astea a făcut-o.

„Ei bine, nu ar trebui…” a început fostul vicepreședinte. „Ei bine, o s-o fac.”

Bedford comentează cu umor că aproape se putea auzi din culise echipa lui Biden strigând: „Nu, nu!”

Dar Biden a făcut-o, afirmând că toate informațiile despre afacerile murdare cu Ucraina, Rusia și China sunt doar o operațiune a serviciilor secrete ruse pentru a-l împiedica să vină la putere.

A repetat scenariul Hillary.

„Fostul primar al New Yorkului, Rudy (Giuliani) este folosit ca un pion al rușilor. Este, este alimentat cu informații care nu sunt adevărate.”

A fost de la început o abordare idioată a Democraților, după ce Raportul Mueller a anulat o dată această ipoteză.

Dar ce a făcut Biden joi seara a fost o gafă uriașă, după ce directorul comunității de informații, John Ratcliffe declarase că nu există nici o dovadă a vreunei implicări ruse.

Mai mult, ancheta FBI vizează o spălare de bani, ceea ce înseamnă bănuieli de corupție asupra familiei Biden.

Timp de o săptămână, greii Stângii s-au străduit să minimalizeze scandalul laptopului, iar coloșii tehnologici Twitter și Facebook să cenzureze o cantitate cât mai mare de informații, pentru a împiedica răspândirea la marele public.

Or, ce a făcut Biden? Acuzând o operațiune a Moscovei, a dat o greutate imensă scandalului, pe care nici politicienii Democrați, nici presa nu îl vor mai putea ascunde sub preș, aducându-l în lumina reflectoarelor.

Trump – Biden: 2 – 0

3.   Jos zeflemeaua de Queens

Tonul obișnuit al lui Donald Trump are un mare defect: le enervează teribil pe femeile cu diplomă din lumea bună, care constituie o parte importantă a vechiului electorat Republican, spune Bedford.

În timpul campaniei sale electorale din Michigan și Wisconsin de acum o săptămână, acesta a fost unul dintre refrenele cele mai dese: acești alegători nu iubesc zeflemeaua de Queens a lui Trump . O consideră prea mitocănească, „pas comme il faut”.

Prima dezbatere nu l-a ajutat pe Trump. Chiar și suporterii necondiționați ai săi, fanii MAGA, s-au simțit dezamăgiți.

Joi seara, Trump a schimbat în mod spectaculos placa, dând celor două tabere ale sale ceea ce voia fiecare: o apărare calmă, încrezătoare a realizărilor administrației sale, combinată abilitatea de a-l face pe adversar să răspundă la acuzațiile de corupție și de radicalism ale partidului său.

Trump – Biden: 3 – 0

Joi seara a fost ultima dată când americanii l-au mai văzut pe Donald Trump într-o dezbatere prezidențială.

Coborând de pe scenă, el le-a zis asistenților săi:

„Let’s finish this!”