Trump: BANCHET pentru Macron, FIRIMITURI pentru Merkel

Trump: BANCHET pentru Macron, FIRIMITURI pentru Merkel

Cancelara germană Angela Merkel a decolat joi seara spre Washington, unde va fi primită doar trei ore de președintele american.

După „good cop” Macron, Donald Trump o primește vineri pe Merkel, în rol de „bad cop”, comentează corespondentul la Berlin al Les Echos.

Inutil de precizat că de data aceasta nu vom mai avea parte de imaginile exuberante și chiar ridicole de la prima vizită. Dacă între Trump și Macron s-a creat o prietenie cu accente pe alocuri bizare (vezi „mătreața” sau „pupatul”), între Trump și Merkel există o antipatie reciprocă, pe care cei doi nici măcar nu se străduiesc să o ascundă.

Dacă Donald Trump a desfășurat covorul roșu timp de trei zile pentru Emmanuel Macron, primul lider străin care s-a bucurat de o vizită de stat în timpul acestei administrații, pentru Angela Merkel, Trump a rezervat o vizită de mai puțin de trei ore. Fosta aliată a lui Obama, care îi conferise prestigioasa „Medalie a Libertății” și o proclamase moștenitoarea și continuatoarea politicilor sale, este oaia neagră pentru succesorul fostului președinte american.

„Este uluitor cu ce viteză a ajuns Germania de la rolul de favorită și de partener preferat al Statelor Unite în Europa, la cel de ‘rău’”, comentează Jean Techau, director al programului Europa la German Marshall Fund. „În mai multe probleme, Germania este văzută ca un partener nu prea fiabil sau dornic să facă ceea ce trebuie.”

Printre temele în chestiune: cheltuielile militare în cadrul NATO, mai mici decât ale altor membri, dosarul iranian, enormul excedent comercial în relația cu Statele Unite sau proiectul gazoductului Nord Stream 2 cu colosul Gazprom.

Toate aceste divergențe existau dinainte de venirea lui Trump, însă noul președinte le-a transformat în conflicte deschise.

Angela Merkel, care își datorează parțial realegerea din septembrie trecut amenințării resimțite de Germania din partea unui preledinte american imprevizibil, vrea să pledeze la Washington pentru aceleași priorități ca Emmanuel Macron, cu care și-a pregătit un plan de atac comun săptămâna trecută.

Pentru a-și salva relația cu Statele Unite, cancelara este gata să dea semnale de bunăvoință. Recent, ea a luat o anumită distanță de Nord Stream 2 și s-a arătat deschisă la un comprois în ceea ce privește taxele vamale, după ce Trump a dat ultimatum UE să adopte măsuri de reducere a excedentului.

Aceasta este prioritatea nr. 1 a lui Merkel: ca Europa să nu fie lovită începând cu 1 mai, de taxele la oțel și aluminiu și să evite un război comercial cu Statele Unite, a cărei primă victimă ar fi Germania.

Pentru a reuși, Berlinul susține pe lângă Comisia Europeană o propunere de scădere a taxelor la importurile de mașini americane. Dar aceasta ar putea constitui un punct de fricțiune cu Parisul.

În prezent, importurile de mașini europene sunt taxate de SUA cu 2,5%, în vreme ce importurile de mașini americane sunt taxate de UE cu 10%.