Evenimentul Zilei > International > Trump atacă China pentru distrugerile provocate în întreaga lume. China răspunde acuzațiilor sale
Trump atacă China pentru distrugerile provocate în întreaga lume. China răspunde acuzațiilor sale

Trump atacă China pentru distrugerile provocate în întreaga lume. China răspunde acuzațiilor sale

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat într-un interviu la Fox News că președintele chinez, Xi Jinping, este un „ucigaș” care „a distrus lumea” după modul în care China a gestionat pandemia de Covid-19.

„Este un ucigaș”, a spus Trump, fiind de acord cu gazda „Sunday Morning Futures”, Maria Bartiromo. „Dar am avut o relație grozavă cu el.” Trump susține că statul chinez a devenit o „amenințare” din „punct de vedere economic și militar” și ca urmare a creșterii pandemiei. De asemenea, Trump a susținut că lui Biden îi „e frică” de Xi și nu a făcut presiuni asupra autorităților să afle originea pandemiei.

Anterior, Trump a arătat cu degetul către guvernul chinez, pretinzând că a creat Covid-19 într-un laborator înainte de a-l elibera în lume. „Au distrus întreaga lume”, a spus el. În ciuda afirmațiilor lui Trump, el a spus că SUA nu ar trebui să boicoteze viitoarele Jocuri Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, pentru a evita ca Statele Unite să fie aruncate într-o lumină proastă.

„L-am văzut pe Jimmy Carter făcând acest lucru și a fost groaznic”, a spus Trump despre boicotarea Jocurilor Olimpice de vară din 1980 de la Moscova. „Dăunează sportivilor. Sunt lucruri mult mai puternice pe care le putem face. Aproape că ne face să arătăm ca, nu știu, niște perdanți îndurerați.” Acest lucru a determinat Uniunea Sovietică și pe aliații săi să boicoteze Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles.

Răspunsul Chinei

Ca răspuns la interviul oferit de Trump pentru Fox News, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, a declarat că fostul președinte este „de vină” pentru miile de decese ale americanilor din cauza pandemiei.

„Oricât de mult încearcă unii politicieni ipocriți să distragă atenția și să schimbe realitatea, ei nu vor schimba disprețul pentru viața și sănătatea oamenilor și nici reacția greșită privind pandemia”, a spus Zhao. „ Discursul lui Trump nu va face decât să le reamintească oamenilor cine ar trebui să fie primul vinovat pentru toate aceste mizerii”, a declarat acesta potrivit Yahoo News.

Purtătorul de cuvânt a răspuns și acuzațiilor lui Trump conform cărora China „distruge” economia Statelor, numind-o „doar o prostie”. „De la stabilirea relațiilor diplomatice, cooperarea dintre China și SUA a adus beneficii enorme ambelor popoare”, a spus Zhao. „ Relațiile economice și comerciale China-SUA sunt de reciproc avantajoase. De fapt, opresiunea făcută de către Statele Unite asupra întreprinderilor chineze echivalează cu o exploatare care subminează principiile economiei de piață și regulile economice și comerciale internaționale.”