Un marcant membru al conservatorilor, aflați la putere în Germania, afirmă în premieră că o victorie a lui Joe Biden ar prezenta oportunitatea unui redemaraj al parteneriatului Statele Unite-Europa.
Norbert Röttgen a lansat un avertisment puternic cu privire la viitorul legăturilor transatlantice, spunând că realegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA ar putea pune în pericol alianța transatlantică și ar putea deschide ușa Chinei și altor puteri pentru a încerca să umple vidul.
Röttgen, președintele comisiei de afaceri externe a Bundestagului și unul din cei trei candidați la preluarea conducerii CDU, a declarat pentru Politico, în cadrul unui interviu, că cooperarea dintre SUA și Europa va fi în „mare pericol” dacă Trump câștigă alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.
„Actuala administrație americană este condusă de o logică a pedepsei ori de câte ori alții nu respectă” anumite lucruri, a spus Röttgen. „Nu este posibil să construim un parteneriat pe această bază”.
Membrii partidelor de guvernământ germane încearcă de obicei să evite să ia parte la campaniile americane. Critica sinceră a lui Röttgen, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile din SUA, reflectă atât nervozitatea de la Berlin față de perspectivele unui al doilea mandat Trump, cât și profunzimea frustrării față de primul.
Röttgen a sugerat că experiența Germaniei cu administrația Trump până acum a lăsat puține speranțe în găsirea unui punct comun dacă republicanul va fi reales.
„SUA și-ar vedea capacitatea de a prelua leadershipul internațional erodându-se mai departe”, a spus Röttgen.
„O țară care este divizată intern va pierde la un moment dat capacitatea de a modela afacerile externe, așa că am vedea cum retragerea americană din politica internațională continuă, creând un vid pe care alții ar fi mai mult decât fericiți să-l umple”.
Relația Berlin-Washington, doar pe hârtie
Remarcile lui Norbert Röttgen sunt cu atât mai revelatoare în ce privesc tensiunile Berlin-Washington cu cât Germania este puternic dependent de Statele Unite, atât pe plan de securitate cât și din punct de vedere economic.
SUA este cea mai mare piață de export pentru Germania și o bază crucială pentru o serie de mari corporații germane, inclusiv producători precum BMW și Daimler, care deține Mercedes.
Faptul că un conservator german de vârf vorbește atât de răspicat despre administrația Trump subliniază cât de disfuncțională a devenit relația germano-americană.
Trump a criticat în mod regulat Germania de când a preluat funcția de președinte, de la cheltuielile de apărare modeste ale Berlinului până la politicile sale de refugiați sau proiectul Nord-Stream 2 făcut cu Rusia.
Încercările cancelarului Angela Merkel de a găsi un punct comun au eșuat în mare parte, iar relațiile au atins un nou nivel minim în iulie, odată cu decizia lui Trump de a retrage aproximativ 12.000 de soldați americani staționați în Germania.
Criticile și atacurile lui Trump au declanșat o prăbușire a opiniilor germanilor față de SUA.
Doar aproximativ un sfert dintre germani au o opinie „favorabilă” față de SUA, în scădere față de aproape 60% în 2016, potrivit unui studiu publicat luna aceasta de Pew Research Center.
Röttgen, în vârstă de 55 de ani, este un port-drapel al alianței transatlantice de zeci de ani și este o figură familiară la Capitoliu, în special în rândul republicanilor, aliați naturali ai conservatorilor germani.
În afară de Angela Merkel și de președintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble, Röttgen este, fără îndoială, cel mai cunoscut și respectat conservator german peste granițele țării.
Biden, China, Huawei
Deși Röttgen este considerat un jucător de cursă lungă pentru a câștiga conducerea CDU, candidatura sa a fost susținută de o serie de crize internaționale, cum ar fi răsturnarea politică din Belarus, care i-au permis să-și expună abilitățile de politică externă. Câștigarea șefiei CDU ar face din Röttgen un candidat de frunte pentru succesorul lui Merkel după alegerile de anul viitor, când a spus că va demisiona.
Chiar dacă a prezis un viitor negru pentru alianța transatlantică dacă Trump va câștiga, Röttgen a spus că o victorie a lui Joe Biden va reprezenta oportunitatea pentru un nou început.
„Dacă Joe Biden va câștiga, m-aș aștepta ca guvernul său să revină la un parteneriat bazat pe gândire rațională și cooperare”, a spus Röttgen în timpul interviului din biroul său din Bundestag, amintindu-și de interacțiunile cu candidatul democrat atunci când era încă senator.
„O nouă administrație americană va înțelege că scopul nu ar trebui să fie forțarea pozițiilor americane asupra germanilor și europenilor, ci mai degrabă găsirea unei noi diviziuni a muncii”, a spus el. „Ambele părți trebuie să contribuie”.
Un domeniu prioritar ar fi China, a spus el. În timp ce evaluarea de către administrația Trump a Chinei ca o amenințare sistemică pe termen lung a devenit un consens bipartizan la Washington, acest lucru nu este cazul în Europa.
El a adăugat că este încrezător că Germania va ajunge în curând la o decizie cu privire la modul de a trata cu furnizorul chinez de echipamente de telecomunicații Huawei, care se luptă să construiască rețele 5G în Germania.
Deși nu a aprobat interzicerea pur și simplu a Huawei impusă de Washington, Röttgen a avertizat în repetate rânduri despre pericolele adoptării tehnologiei chineze, subliniind că Europa nu trebuie „să devină dependentă și apoi subiect de șantaj”.