Evenimentul Zilei > EVZ Special > Trump pune piciorul pe conducta care îi leagă pe Putin și Merkel
Trump pune piciorul pe conducta care îi leagă pe Putin și Merkel

Trump pune piciorul pe conducta care îi leagă pe Putin și Merkel

Administrația Trump mărește presiunea asupra Germaniei, deschizând calea unor sancțiuni dure, pentru colaborarea Berlinului cu Moscova în proiectul gazoductului Nord Stream 2.

„Este un avertisment clar către companii: ajutarea și încurajarea proiectelor cu influență toxică ale Rusiei nu vor fi tolerate”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, la o conferință de presă de miercuri, 15 iulie.

„Părăsiți proiectul acum sau riscați consecințele”, a avertizat tăios șeful diplomației de la Washington.

Nord Stream 2, gazoductul care traversează pe sub Marea Baltică, este aproape încheiat și se așteaptă ca el să dubleze exporturile de gaze naturale ruse către Germania, cea mai mare economie a UE, valoarea livrărilor fiind estimată la 10 miliarde de euro.

Anul trecut, Trump a semnat un pachet legislativ care îi vizeză pe antreprenorii care lucrează la Nord Stream 2, și la un alt proiect  gazeifer rus, TurkStream, care traversează Marea Neagră.

Însă, în vreme ce acele sancțiuni erau axate pe asistență tehnică, legea separată Countering America’s Adversaries Through Sanctions (Contracararea Adversarilor Americii prin Sancțiuni) prevede măsuri severe care pot include interzicerea accesului la sistemul financiar american.

După ce președintele Trump a semnat fără entuziasm această lege în 2017 – când încă spera într-o relație bună cu Rusia – secretarul american de stat de la acea vreme, Rex Tillerson (un apropiat al lui Vladimir Putin), a exceptat Nord Stream 2 și TurkStream de la sancțiuni, pe motiv că lucrările la aceste proiecte au început înainte de instalarea sa în funcție.

Acum, Pompeo a anunțat revizuirea unora dintre directive, care anulează exceptările, ceea ce înseamnă că firmele germane vor suferi sancțiuni chiar și pentru investiții de mici dimensiuni, scrie Euractiv.

Decizia secretatului de stat, în sine, nu autorizează nici o acțiune anume, acestea urmând a fi stabilite de către administrație.

Germania și-a exprimat nemulțumirea față de legea anterioară privind sancțiunile, afirmând că reprezintă un amestec în treburile sale interne.

Însă țări terțe, precum Ucraina, Polonia sau statele baltice și-au exprimat temerea că Nord Stream 2 să nu întărească și mai mult Rusia.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: