Trump ACCELEREAZĂ mutarea AMBASADEI la Ierusalim. Erdogan EXPLODEAZĂ
- Radu Pădure
- 25 februarie 2018, 12:32
Evocată inițial pentru 2019, mutarea ambasadei americane la Ierusalim va avea loc în mai, pentru a coincide cu a 70-a aniversare a statului evreu.
„Suntem foarte fericiți să facem acest proges istoric și așteptăm cu nerăbdare deschiderea din mai”, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Hans Nauert.
Premierul israelian Benyamin Netanyahu a salutat decizia Statelor Unite: „Aceasta va face din a 70-a aniversare a independenței o sărbătoare încă și mai frumoasă”, a scris el pe Twitter. „Mulțumim d-le președinte Trump pentru conducerea și prietenia dvs.”
Deși proclamată pe 14 mai 1948, ziua independenței Israelului, este celebrată a 20-a zi după Pessah, anul acesta căzând pe 20 aprilie.
Anunțul Washingtonului a stârnit imediat furia palestinienilor. „A face să coincidă această dată cu ‘Nabka’ este o provocare pentru arabi, musulmani și creștini”, a declarat pentru AFP Saeb Erakat, numărul doi din Organizația pentru Eliberarea Palestinei. „Nabka” sau „Catastrofa” în limba arabă este supranumele dat de palestinieni proclamării statului Israel.
„Printr-o asemenea decizie, administrația Trump ajunge să se izoleze complet și devine o parte a problemei, nu soluția”, a adăugat Erakat, care a reafirat că prezența ambasadei americane la Ierusalim „contravine dreptului internațional”.
Turcia, care s-a așezat în fruntea mișcării musulmane de contestare a acestei mutări, a denunțat „o decizie extrem de îngrijorătoare”. Ankara „va continua, alături de majoritatea comunității internaționale, să apere drepturile legitime ale palestinienilor”, a comunicat Ministerul turc de Externe. Această decizie „ilustrează insistența” guvernului american de „a demola condițiile pentru pace călcând în picioare dreptul internaționale, rezoluțiile Consiliului de Securitate privind Ierusalimul”.
Cu o zi înaintea anunțului, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a anunțat că noul plan de pace american, care să pună capăt conflictului israelo-palestinian, va fi gata curând.
În ceea ce-l privește pe Donald Trump, acesta nu vede în mutarea ambasadei la Ierusalim un obstacol în calea procesului de pace. „În realitate, facem un mare progres”, a afirmat șeful de la Casa Albă cu ocazia unei conferințe de presă comune cu premierul australian Malcolm Turnbull. „Ierusalimul este ceea ce trebuia făcut. Am rezolvat problema.”
De la anexarea părții palestiniene a Ierusalimului în timpul Războilui de Șase Zile (5-10 iunie 1967), Israelul a proclamat întregul oraș drept capitala sa „eternă și indivizibilă”.
Comunitatea internațională nu a recunoscut această proclamație, considerând Ierusalimul de Este ca oraș ocupat.
Când Trump a anunțat pe 6 decembrie 2017 că recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, el confirma de fapt o decizie a Congresului Statelor Unite din 1995 („Jerusalem Embassy Act”), dar pe care nici Clinton, nici Bush, nici Obama nu au pus-o în aplicare.
După ce inițial Washingtonul anunțase că mutarea ambasadei nu va avea loc efectiv înainte de 2019, devansarea acesteia în luna mai anul acesta (pe 13 mai este și Ziua Ierusalimului) demonstrează că anunțul lui Trump nu a fost doar un „tertip diplomatic” pentru a exercita presiuni asupra palestinienilor, ci o decizie fermă.
Noua ambasadă americană va fi pentru început amplasată în cartierul Arnona, într-un grup de clădiri care adăpostesc misiunile consulare americane, a precizat Hans Nauert într-un comunicat.
Într-o primă etapă, doar ambasadorul și o mică echipă se vor muta de la Tel Aviv. „Până la sfârșitul anului, intenționăm să deschimdem o nouă anexă în complexul Arnona, pentru a-i oferi ambasadorului și echipei sale birouri mai spațioase”, a explicat Nauert. „În paralel, am început să căutăm un loc pentru ambasada noastră permanentă, a cărei proiectare și construcție vor lua mai mult timp.”