Trucul pentru a îmbunătăți semnalul WiFi. Cum activezi ciclul de putere al modemului
- Cristian Raducanu
- 27 martie 2024, 13:34
Atunci când viteza internetului scade nu este întotdeauna vina providerului. Specialiștii CATV au explicat unul din motivele pentru care performanța routerului WiFi scade semnificativ.
De ce scad performanțele router-ului WiFi
În linii mari, routerul funcționează la fel ca celelalte gadget-uri inteligente care au devenit între timp aproape indispensabile cotidianului. La fel ca un smartphone, tabletă sau lap-top, modemul de WiFi este echipat un procesor central, o mică memorie și un sistem de operare care permite funcționarea corectă a componentelor.
Specialiștii din IT recomandă utilizatorilor de PC-uri ca la un anumit interval să sțeargă datele din memoria cahce. O opțiune simplă care poate fi accesată din opțiunile navigatorului. Memoria cache reduce semnificativ timpul de răspuns al calculatorului, chiar dacă procesorul este de ultimă generație.
Ce este memoria cache
Routerul WiFi cu sau fără control parental stochează memoria cache și informațiile din rețea exact ca un calculator de birou. Dacă viteza internetului scade în mod inexplicabil este posibil ca în memoria cache să se fi stocat o eroare.
Pe lângă faptul că viteza internetului scade considerabil, eroarea respectivă poate deteriora routerul și într-un final poate duce la întreruperea conexiunilor la internet.
„Cu routerele pornite și care funcționează în mod obișnuit 24 de ore din 24, 7 zile din 7, e normal să se supraîncalzească aparatul. Avem tendința de a le solicita mai mult, decât majoritatea celorlalte dispozitive electronice personale. Probabil că singura excepție sunt telefoanele noastre mobile”, au explicat tehnicienii.
Cum crești performanța modemului WiFi
Prin urmare, specialiștii recomandă repornierea modemului în fiecare zi. Este un truc care permite ștergerea memoriei pe termen scurt (cache) a dispozitivului. Un truc pe care specialiștii îl numesc ciclu de putere.
„Acest lucru este uneori numit ciclu de putere. Repornirea routerului curăță memoria pe termen scurt a dispozitivului (numită și „cache”) pentru ca acesta să funcționeze mai bine. De asemenea, permite routerului să reselecteze canalul cel mai puțin aglomerat pentru fiecare frecvență. Ceea ce înseamnă automat și o conexiune mai puternică la dispozitivele voastre.”, au explicat experții.
Ciclul de putere poate fi obținut prin deconectarea de la priză sau prin oprirea modemului de la butonul on/off. Repornirea modemului și conectarea dispozitivului la rețea se face după un minut de așteptare. Reconectarea la rețea nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute, potrivit portalului wired.