Trucul care te ajută să economisești bani. Ce trebuie să faci odată cu temperaturile de primăvară
- Cristian Raducanu
- 14 martie 2024, 07:12
În curând vom scăpa de temperaturile reci și de facturile uriașe pentru căldură. Cu toate acestea, chiar dacă nu vom mai folosi sistemul de încălzire este indicat să ne pregătim din timp pentru iarna viitoare și să facem în mod corect aerisirea caloriferelor.
Aerisirea caloriferelor, o etapă deloc complicată, este extrem de importantă pentru buna funcționare a sistemului de încălzire. Nu aveți nevoie de un instalator, operațiunea se poate face în condiții de siguranță dacă se respectă următorii pași.
Aerisirea caloriferelor, o etapă extrem de importantă
De obicei, aerisirea caloriferelor se face anual, la scurt timp după ce a fost pusă în funcțiune instalația de încălzire, în cazul în care vorbim de rețele proprii de încălzire. În cazul apartamentelor racordate la sistemul de termoficare centralizat, operațiunea de aerisire poate fi efectuată în momentul încărcării rețelei de încălzire cu agent termic, când au loc probele pentru sistemul de încălzire.
Nu este greșit dacă aerisiți caloriferele doar atunci când aveți nevoie, când constatați că nu mai încălzesc camera corespunzător. Atunci când elemenții se încălzesc doar în partea de sus, iar partea de jos este rece, acest semn indică faptul că trebuie să scoateți aerul din instalație.
Bulele de aer rămân în calorifer și numai permit încălzirea uniformă a caloriferelor. Unul din motive pentru care apare această situție constă în faptul că pe durata sezonului cald, apa nu mai circulă prin instalație.
Facturi mai mici
O altă situație în care se impune aersirea caloriferelor apare atunci când din interiorul elemenților se aud zgomote ca și cum apa ar bolborosi. Acest lucru indică faptul că presiunea din calorifere a scăzut și așa apare și funcționarea deficitară a sistemului de încălzire. De regulă acest lucru de întâmplă atunci când reparați centrala termică.
În toate situațiile menționate aerisirea caloriferelor este o etapă obligatorie pentru funcționarea în parametrii normali a instalației de încălzire. Bulele de aer se acumulează în interiorul eleminților, iar odată acumulate caloriferul nu mai emană aceeași căldură, ca urmare a faptului că agentul termic nu mai circulă în mod corespunzător.
Se poate întâmpla ca pe timpul verii apa din instalație să se piardă pe la îmbinări, chiar dacă nu se vede cu ochiul liber. Apa va fi înlocuită cu aer, iar agentul termic nu va încălzi în totalitate elementele caloriferului. Tocmai de aceea operațiunea de aerisire a caloriferelor trebuie făcută cu atenție înaintea sezonului rece.
Cum se efecuează aerisirea caloriferelor
Pe lângă căldura din casă, întreținerea corespunzătoare a caloriferelor însemnă și o factură mai mică. Este lese de înțeles că dacă elemenții caloriferului nu se încălzesc uniform, centrala va funcționa mai mult și implicit costurile vor crește.
Indiferent de materialele din care sunt confecționate caloriferele, fontă, oțel sau aluminiu, aerisirea este obligatorie. În linii mari funcționează pe aceleași principii. De menționat este faptul că, în funcție de instalațiile de încălzire tipurile de aerisire diferă. Pentru aerisirea caloriferelor ai nevoie de scule simple: șurubelniță, chei pentru robineți și un vas pentru colectarea lichidului.
În primul rând se oprește centrala termică. După care, încărcați instalația până la o presiune de 1,5 bar. Centrala poate fi aerisită cu ajutorul aerisitorului automat. Ulteror, opriți robineții, mai întâi cel de tur (superior), apoi cel de jos.
În cazul în care sunt robineți cu cap termostat, îi puteți opri urmărund gradația. Plasați vasul de apă sub șuțul aerisitorului. Într-un final deschideți robinteul de aerisire cu o șurubelniță. Apa și aerul vor începe să curgă din calorifer.
Este momentul în care trebuie să deschideți ușor și robinteul de retur, o etapă necesară pentru a elibera presiunea din sistemul de încălzire. Operațiunea este completă atunci când apa va curge lin fără aer. În momentul în care lichidul curge lin închideți robinetul pentru a echilibra presiunea.
În următoarea etapă deschideți robinetul tur la maxim și astfel ați completat etapa de aerisire, după care puteți trece la faza de testare. Pentru a verifica dacă aerisirea a fost efectuată corespunzător porniți centrala termică. Presiunea nu trebuie să fie mai mare de 1,5 bari atunci când cetrala este oprită, iar caloriferele nu trebuie să aibă scurgeri, iar elemenții trebuie să se încălzească uniform, potrivit stiripesurse.ro.