Trotinetele electrice vor trebui să aibă polițe RCA. Când vor fi obligatorii aceste măsuri
- Emma Cristescu
- 11 octombrie 2022, 10:14
Trotinetele electrice sunt din ce în ce mai folosite de români, dar aceștia vor fi nevoiți să plătească bani pentru polițele RCA. Măsurile ar putea fi obligatorii din 2024.
Din cauza traficului, foarte mulți români apelează la trotinetele electrice. Autoritățile au în plan să introducă câteva reguli și să reglementeze folosirea trotinetelor electrice pe baza unor polițe RCA. Cei care nu respectă regulile riscă amenzi uriașe.
Oficialii consideră că nu românii nu trebuie să respecte doar vârsta minimă și viteza pentru a circula cu trotinetele electrice, ci și polițele RCA. Această măsură vine ca urmare a faptului că, în cazul în care, cei care au fost accidentați de o persoană cu trotinetă electrică, să primească despăgubiri, dacă aceasta aparține persoanei respective.
Polițele RCA la trotinetele electrice
Autoritățile din România au deja o schiță a unui act normativ care să prevadă acest lucru, iar polițele RCA ar putea fi obligatorii începând cu anul 2024. Și companiile care închirează trotinete electrice trebuie să se ocupe de plata asigurărilor. Prețul polițelor RCA pornește de la 30 sau 50 de euro.
„În ceea ce privește piața RCA și atribuțiile de reglementare ale ASF, anul 2022 este un an de tranziție, an în care instituția noastră va fi implicată în transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi. Această nouă directivă apărută la sfârșitul anului trecut (cu privire la trotinetele electrice – n.r.) aduce o serie de modificări asupra cadrului general european ce privește asigurarea RCA, prevederile acesteia făcând obiectul discuțiilor purtate de Comisia Europeană cu reprezentanții statelor membre prin intermediul Consiliului și Parlamentului European, începând cu anul 2018”, a declarat directorul general Valentin Ionescu.
Valentin Ionescu a explicat și cum vor funcționa aceste măsuri. „Aceste modificări au un impact semnificativ asupra impunerii obligației de asigurare și obligației de acoperire a daunelor produse de vehicule cum ar fi: anumite tipuri de trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule care, pe baza anumitor date tehnice, intră în domeniul de aplicare al legislației europene și pentru care va fi necesară impunerea obligației de asigurare și în România”, a precizat Valentin Ionescu, potrivit capital.ro.