Legea RCA urmează să fie modificată, pentru a se stabili modul în care vor fi acordate despăgubirile
- Iulia Moraru
- 7 octombrie 2022, 08:32
Noi modificări legislative vor fi aduse Legii RCA, dacă un proiect aflat acum pe masa senatorilor va fi aprobat. Acesta vizează stabilirea clară a modului în care va fi soluționat un accident.
O propunere legislativă ar urma să modifice Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, astfel încât să existe o separare clară între situația cererii de despăgubire soluționată pe cale amiabilă și cea pentru care este necesară intervenția instanțelor de judecată.
Legea RCA, pe masa senatorilor
Potrivit expunerii de motive a proiectului, atunci când se cer despăgubiri în urma unui accident trebuie să se țină cont de perioada lungă de timp necesară obținerii de către persoana prejudiciată a unei hotărâri definitive din partea unei instanțe de judecată, perioada care, în unele cazuri, se poate întinde pe mai mulți ani, în funcție de complexitatea cazului dezbătut.
„Unele instanțe de judecată nu consideră a fi daune materiale cheltuielile viitoare pe care va trebuie să le suporte victima unui accident rutier cu recuperarea sau refacerea stării de sănătate, precum, dar fără a se limita, investigații medicale, tratamente medicamentoase, terapii de recuperare, achiziționarea de orteze, proteze, scaune rulante, etc.
De asemenea, nu sunt considerate daune materiale nici cheltuielile viitoare pe care rudele unei victime decedate a unui accident rutier vor trebuie să le suporte cu ritualurile religioase, precum și costurile necesare realizării monumentului funerar”, potrivit expunerii de motive.
Modificări privind acordarea despăgubirilor în caz de accident
Totodată, se precizează că inechitatea se poate observa clar din faptul că sumele de bani acordate persoanelor prejudiciate ajung să acopere doar daunele materiale, nu și pe cele morale de care suferă persoana vătămată.
Cu toate acestea, Legea 132/2017 definește accidentul auto drept evenimentul care a provocat atât daune materiale, cât și daune morale.
„Accident de vehicule - eveniment în care a fost implicat cel puțin un vehicul în urma căruia au rezultat prejudicii materiale și/sau vătămarea sănătății și a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane”, se arată în actul normativ în vigoare.
Prin urmare, noile propuneri de modificare a legislației au în vedere o separare clară între situația cererii de despăgubire soluționată pe cale amiabilă și cea pentru care este necesară intervenția instanțelor de judecată, potrivit DCbusiness.ro.