CIRCULI CU TROTINETA ELECTRICĂ? Reglementările Codului Rutier pe care trebuie să le respecți

CIRCULI CU TROTINETA ELECTRICĂ? Reglementările Codului Rutier pe care trebuie să le respecți

Trotinetele electrice capătă tot mai multă popularitate, devenind pentru mulți o alternativă efi cace la deplasarea cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun. O întrebare decentă care se poate pune este, astfel, în ce fel reglementează Codul Rutier circulația cu acest mijloc de transport.

În cazul în care trotineta electrică nu atinge o viteză mai mare de 25 km/h, iar motorul nu este mai mare de 4 kW, permisul de conducere nu este necesar.

Cu cât este mai mare viteza cu atât avem mai multe reguli

Dincolo de aceste limite însă, vehiculul se înscrie în categoria moped și cel care îl folosește este obligat să aibă un carnet de conducere de categoria A. De asemenea, vehiculul trebuie înmatriculat sau înregistrat înainte de a fi pus în circulație.

Pentru a putea circula pe drumurile publice, un moped trebuie să fie echipat cu instalație de frânare, sistem de avertizare sonoră, instalație de evacuare a gazelor de ardere care să respecte normele de poluare fonică și de protecție a mediului, lumină de culoare albă în față, respectiv lumină și dispozitiv fluorescent – reflectorizant de culoare roșie în spate, lumini de culoare galbenă pentru semnalizarea schimbării direcției de mers, și plăcuță cu numărul de înregistrare.

Pentru a putea conduce o trotinetă electrică ce se înscrie în categoria mopedelor trebuie să ai vârsta minimă de 16 ani împliniți, să fi absolvit un curs de legislație rutieră și să porți cască de protecție. De asemenea, trebuie să ai asupra ta și să poți prezenta, în cazul unui control, actul de identitate, certificatul de înregistrare al mopedului și adeverința de absolvire a cursului.

Codul Rutier interzice conducătorilor de mopede să circule pe drumuri unde este instalat indicatorul „Acces interzis bicicletelor”, să circule pe trotuare, cu excepția pistelor special amenajate, să circule în paralel, sub influența alcoolului sau a altor substanțe stupefiante, contravențiile urmând a fi sancționate conform legii.

 

Ce nu este interzis este permis

Trotinetele electrice sau bicicletele electrice nu sunt definite ca atare în legislația rutieră. Singurele vehicule de acest gen la care face trimitere legea sunt mopedele.

Astfel, mopedul este definit ca autovehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h. Acesta poate fi echipat cu motor cu ardere internă care nu depășește 50 cmc sau electric care nu depășește 4 kw. Pentru a conduce un astfel de vehicul de maximum 15 kw, conducătorul trebuie să dețină permis categoria A1, iar peste 15 kw îi trebuie categoria A.

Este obligatorie casca de protecție și vesta reflectorizantă. Pentru categoria A1, vârsta minimă este de 16 ani. Sancțiunile pentru bicicliști și mopediști se înscriu în clasa a III-a care prevede amenzi între 6 și 8 puncte, unde un punct de amendă este în valoare de 145 de lei, adică între 870 lei și 1.160 lei. În anul 2017, la nivel național au avut loc 202 accidente grave în care au fost implicate mopede care s-au soldat cu 17 morți și 197 de răniți grav. (Eduard Pascu)