Tromboanele "Baronului Roşu" de Argeş

Tromboanele "Baronului Roşu" de Argeş

Candidatul USL la şefia Consiliului Judeţean Argeş a dat explicaţii stupefiante atunci când a fost acuzat de conflict de interese, fals în declaraţii şi corupţie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost timp de şase ani în conflict de interese potrivit inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate. În perioada 2004-2010, acesta a uitat să declare că este acţionar la 11 societăţi. Inspectorii au calculat că acţiunile deţinute de Nicolescu valorau aproape 850.000 de lei. Mai grav, candidatul USL a semnat, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, contracte din bani publici cu două societăţi la care era acţionar majoritar Autopro Mond şi Mac Auto. În nouă cazuri, inspectorii au descoperit că firmele lui Nicolescu au fost singurele care au depus oferte la Consiliul Judeţean, iar tot el a fost cel care a aprobat şi semnat aceste contracte. Averea "ascunsă"

La solicitarea ANI, procurorii DNA au deschis un nou dosar pe numele lui Nicolescu, pentru posibile fapte de fals în declaraţii şi corupţie.

Cele mai valoroase acţiuni ale lui Nicolescu, care nu au fost trecute în declaraţia de interese, sunt chiar cele care aveau contracte cu Consiliul Judeţean Argeş. Inspectorii au arătat că, în perioada 2008-2010, acesta a deţinut 165.209 de acţiuni, în valoare de 413.022 de lei la Auto Pro Mond, reprezentând 92% din capitalul social. În cazul Mac Auto, politicianul a avut 16.610 acţiuni, în valoare de 166.100 de lei, reprezentând 63% din capitalul social. Nicolescu a uitat să-şi declare acţiunile la OTP Garancia Asigurări (în valoare de 26.700 de lei, care au fost vândute pe 24 noiembrie 2005), ATE Bank România (63.816 de lei, care au fost vândute la 3 aprilie 2007), Compania Hotelieră Intercontinental România (152.225de lei), SIF Banat- Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia.

Nicolescu a dat explicaţii stupefiante în faţa judecătorilor, atunci când dosarul a a ajuns la tribunal. "Nu am cunoscut că deţin acţiuni la OTP Garancia Asigurări, ATE Bank România, SIF Banat - Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia", a arătat Nicolescu, în întâmpinarea depusă pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Piteşti. A dat vina pe sora lui

"În ceea ce priveşte acţiunile la Compania Hotelieră Intercontinental România, precizez că acestea au fost achiziţionate în numele meu, şi pentru mine, de către sora mea", a mai arătat preşedintele CJ Argeş. În cazul altor omisiuni, semnalate în declaraţiile de intenţie, preşedintele CJ a admis că a greşit, dar a explicat că "nu se datorează intenţiei sau urmării producerii unor consecinţe juridice nelegitime". În cazul firmelor la care erau acţionari fiul sau soţia sa şi care nu au fost trecute în declaraţia de interese, Nicolescu a explicat că formatul acesteia nu are "rubrică specifică pentru membrii de familie". Baronul Argeşului este cercetat de DNA pentru fals în declaraţii, în cazul acţunilor ascunse din declaraţia de avere

850 de mii de lei valorează acţiunile nedeclarate ale lui Nicolescu CJ Argeş, afacere de familie

În ianuarie 2011, atunci când Constantin Nicolescu a fost arestat, soţia acestuia, Viorica Nicolescu, a leşinat pe scările Tribunalului. Femeia nu a rezistat să-şi vadă bărbatul încătuşat pentru corupţie. Inspestoriii ANI au descoperit că una din societăţile la care Viorica Nicolescu a avut calitatea de administrator a făcut afaceri cu Consiliul Judeţean Argeş şi cu unităţile aflate în subordonare.

E vorba de conflict de interese în cazul soţului său, care a semnat aceste contracte ca preşedinte al CJ Argeş. Este vorba de firma Dinik Mar Arg, la care asociaţi sunt Ana- Maria şi Viorica Nicolescu, respectiv fiica şi soţia politicianului. Firma are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al echipamentelor şi furniturilor de fierărie pentru instalaţii sanitare şi de încălzire. Potrivit inspectorilor ANI, în perioada 2006 - 2010, Dinik Mar Arg a prestat mai multe servicii pentru Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri Argeş. În 2009, societatea a semnat un contract de 26.673 de lei cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş. Viorica Nicolescu a fost alături de soţul său atât în afaceri cât şi la tribunal

Am încercat să-l contactăm pe cel supranumit Baronul Roşu pentru a explica declaraţiile de la instanţă. Un consilier al acestuia ne-a asigurat de tot sprijinul, însă nu a mai răspuns solicitării. Drumul unui frezor-sculer spre şefia Argeşului

Virgil Burlă

Constantin Nicolescu a intrat "în producţie" ca frezor - sculer la fabrica de scule Râşnov. În 1973 a devenit reprezentantul uzinei Dacia în Columbia. Zece ani mai târziu a ajuns director comercial la Centrala Industrială de Autoturisme Piteşti, fiind coordonator al activităţii de comerţ exterior. Fratele său este Petre Nicolescu, fost colonel SIE. Despre el s-a spus că s-a implicat în privatizarea ARO, după ce a întocmit un raport favorabil unei societăţi americane. După ce investitorul "strategic" a cumpărat fabrica a vândut-o la fier vechi.

Cu două mandate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş şi unul de deputat PDSR, cel supranumit "Vecinul" datorită numeroaselor proprietăţi trecute pe numele cunoscuţilor săi, astfel încât a devenit vecin cu mai toţi proprietarii de terenuri din judeţ, nu poate părăsi ţara. Are acestă interdicţie de când a fost eliberat condiţionat şi când s-a îmbolnăvit brusc de inimă după ce DNA a cerut arestarea sa. De atunci, tot încearcă să anuleze acestă interdicţie , însă a fost refuzat de fiecare dată de judecătorii Tribunalului Argeş. Problemele lui Nicolescu cu procurorii au început după ce au fost interceptate mai multe discuţii telefonice dintre acesta şi afaceristul Cornel Penescu, trimis în judecată în mai multe dosare şi acuzat de grave fapte de corupţie.

Legătura dintre cei doi este veche şi trainică. Consiliul Judeţean cumpăra fără licitaţie produse de la magazinele lui Penescu, iar Nicolescu avea o cotă de 10 procente din valoarea achiziţiilor. Nicolescu Constantin: Noroc. M-aţi căutat. Ordin! Sunt la birou. Penescu Cornel Gheorghe: La...Prefectură? N.C: Da. Dacă vrei sa vii tu pe la mine sau vin eu pe la tine, cum... P.C.G: Vin, vin, vin eu pân la dumneavoastră".

În aceeaşi zi, pe 18 decembrie 2006, Penescu a notat în calculatorul personal suma de 28.000 de lei, "protocol CCA". Citiţi şi:

  • D-ALE LOCALELOR. Constantin Nicolescu, de trei ori candidat la CJ Argeş
  • BARONIADA 2012. Firmele şefului CJ Argeş, căpuşe pe banii publici
  • Şeful CJ Argeş ascunde banii din contractele cu statul

Ne puteți urmări și pe Google News