Editura Evenimentul si Capital

Trista poveste a „Americanului” de la Canal, executat nevinovat de comuniști (I)

Lucrările la Canalul Dunăre- Marea Neagră au fost întrerupte de Dej și reluate de Ceaușescu FOTO: REVISTA „HISTORIA”
Autor: | | 3 Comentarii | 2361 Vizualizari

La Canal, i se spunea „Americanul”. Sau „Colorado”. A fost executat împreună cu alți doi colegi de suferință, după un proces stalinist din anii ’50

AUTOR: Radu Petrescu-Muscel, membru AFDR, Fundația Culturală „Memoria”

Motto:

„Noi suntem din altă lume şi, orice facem, regimului i se pare că noi suntem contra.”

(Aurel Rozei-Rosenberg)

De regulă, prin procese de tip stalinist, aşa-numitele “procesespectacol”, înţelegem procesele intentate liderilor opoziţiei încolţite (Nikola Petcov în Bulgaria, Iuliu Maniu şi Ion Mihalache în România – n.a.) sau unor conducători ai Partidului Comunist însuşi, „canibalizaţi” de proprii lor camarazi, la sugestia “tătucului” Stalin.

În primii ani postbelici, în principal din cauza conflictului Stalin-Tito, o pletoră de astfel de procese staliniste, de fapt “răfuieli interne” soldate cu execuții, au fost declanșate în țările de “democrație populară”: Koçi Xoxe în Albania, László Rajk în Ungaria, Traicio Kostov în Bulgaria, Rudolf Slasky şi Vladimir Clementis în Cehoslovacia, Lucrețiu Pătrășcanu în România (arestat primul, în martie 1948, dar executat abia la 17 aprilie 1954, adică după moartea lui Stalin – reabilitat de Ceaușescu pentru a se debarasa de Alexandru Drăghici, pe baza hotărârii Plenarei CC al PCR din 22-25 aprilie 1968, reabilitare consfinţită de sentinţa de achitare emisă de Tribunalul Suprem la 28 mai 1968).


FOTO; Aurel Rozei-Rosenberg și Nicolae Vasilescu- ColoradoEpurare cu mănuși

În Polonia s-a lucrat mai cu mânuși, Wladislaw Gomulka fiind arestat în perioada 1951-1955. L-au salvat ezitările lui Bierut și dispariția fizică a lui Stalin. Iar în Germania, Walter Ulbricht s-a debarasat de Wolfgang Harich și Walter Janka, foști propagandiști, condamnați la 10, respectiv 5 ani de închisoare.

E momentul să onorăm memoria unui alt tip de victime ale regimului totalitar de timp comunist din România, despre care s-a vorbit şi s-a scris mai puţin. Cele din procesul primului lot de ingineri şi muncitori de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, soldat cu cinci condamnări la moarte (trei execuții), după un tipic proces stalinist.

Arestările se făceau după nevoia de forță de muncă a Canalului

Îndemnat de Stalin să lichideze rapid opoziţia, indiferent cum, Gheorghiu- Dej şi-a zis că poate intra în istorie finalizând proiectul ambiţios antamat în anii ’30 cu un consorţiu britanic (Sir Alexander Gibb) şi început sub Antonescu: Canalul Dunăre- Marea Neagră şi un port militar.

Directorul general urma să fie profesorul Cristea Mateescu, creatorul școlii românești de hidrotehnică. Dej i-a invitat la discuţii pe Mateescu, însoţit de Aurel Rozei, inginer cu studii în Franţa. Mateescu, necomplexat, a arătat că România nu are resursele necesare (utilaje, forţă de muncă specializată) pentru finalizarea rapidă a unui proiect de nivel european, existând riscul eşecului personal şi compromiterea socialismului.

„Construim fără burghezie și împotriva burgheziei”

În mai 1949, la sugestia lui Stalin, interesat, printre altele, nu numai de valorificarea unor utilaje „obosite” la lucrări gigantice de pe teritoriul URSS, ci şi de o viitoare bază secretă de submarine, conducerea de partid a decis începerea lucrărilor la acest proiect, parte integrantă a „programului de reconstrucţie economică a ţării şi de construire a socialismului”, cu ajutorul specialiştilor sovietici.

Înainte de 23 august 1949, Ana Pauker a declarat: „Construim fără burghezie și împotriva burgheziei”. Direcţia generală a lucrărilor Canalului Dunăre- Marea Neagră) era subordonată Consiliului de miniştri. Primul director general al Direcţiei generale a Canalului, cu rang de ministru, a fost numit, în septembrie 1949, muncitorul agricol Gheorghe Hossu, urmat de inginerul Mayer Günberg (1951-1952) şi de Vasile Posteucă (1952-1953), spionul sovietic Mișa Povstanschi, infiltrat la 23 august 1944 în Comandamentul gardă al formaţiunilor de luptă patriotică, iar inginerul A. Becin conducea grupul de experţi sovietici.

Resursa umană

Resursa umană era constituită din: 1) personal civil recrutat din întreaga țară, 2) militari în termen (constructori și servicii de pază) și 3) deținuți drept comun și deținuți politici (condamnați sau cu pedepse administrative). Deşi salariile de care beneficia personalul civil erau foarte mari, raportate la media pe ţară, condiţiile grele de muncă au impus o rocadă: ponderea deţinuţilor, de la circa 20% în septembrie 1949, ajunsese la peste 80% în noiembrie 1952.

Totul, conform principiului marxist, adică “după nevoi”. „Arestările se făceau după nevoile Canalului și nu după vina anumitor elemente dușmănoase“, se arată în declaraţia din 16 martie 1968 a col. Ilie Bădică, directorul Unităţilor de muncă în perioada 1950-1953.

Lucrările avansau greu, cu costuri enorme şi multe victime, Partidul a înţeles că şansele finalizării sunt mici, dar n-a îndrăznit să ia o decizie, aştept „miracolul”: murind Stalin la 5 martie 1953, au ţinut un pic de doliu, iar la 18 iulie au „îngropat” proiectul printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri secretă.

„Delfinul” Ceaușescu le-a reluat în 1976, pe baza altui proiect, tăind panglica la 26 mai 1984. Fără ajutor sovietic, dar și fără bază secretă de submarine!

„Binecuvântat” de Stalin, şi ca să nu creadă lumea în eşecul noii orânduiri sociale, Dej identifică în 1952– debarasându-se simultan de “aripa moscovită” din partid – că vinovată este intelectualitatea tehnică.

“Aripa moscovită” (Ana Pauker, Vasile Luca, Teohari Georgescu) l-a ajutat iniţial să-l elimine pe Lucrețiu Pătrășcanu, fost ministru de Justiţie, un potenţial concurent. Urmează ceilalţi. În mai-iunie 1952 îl trece pe linie moartă Vasile Luca (vicepreşedinte al Consiliului de miniştri şi ministru de Finanţe între 1947-1952).

Criticat ca deviaţionist, apoi arestat, judecat şi condamnat la moarte, prin sentinţa nr. 180 din 8 octombrie 1954, a Colegiului militar al Tribunalului Suprem pentru „subminarea economiei naţionale” (unde am mai auzit asta?) şi „activitate intensă împotriva clasei muncitoare”.

Acuzațiile aduse lui Vasile Luca

Prezidiul Marii Adunări Naționale îi comută pedeapsa în muncă silnică pe viață și moare la Aiud, la 27 iulie 1963. Fusese vinovat, printre altele, de “numirea unor sabotori şi alte elemente ostile în sectorul financiar- bancar, vizând în mod deliberat întârzierea dezvoltării industriei grele”, dar şi de „favorizarea chiaburilor şi a micilor capitalişti”.

Cu Luca au fost arestați Alexandru Iacob, ministrul său adjunct și Dumitru Cernicica, președintele Comitetului de stat pentru prețuri. Iacob și Cernicica supravieţuiesc închisorilor (Cernicica, în perioada 1992-2004, a locuit în America!), iar în septembrie 1968, împreună cu ghinionistul Luca, sunt reabilitaţi de Tribunalul Suprem prin decizia nr. 29/1968, care casează sentinţa iniţială şi îi achită de orice penalitate.

Moartea Anei Pauker a trecut neobservată

Ana Pauker, vicepreședinte al Consiliului de miniștri, este demisă din funcția de ministru de Externe la 10 iulie 1952, pierde orice poziție în partid, iar moartea sa, la 3 iunie 1960, trece neobservată.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate