Tren cu 160 km/h în România. Unde se vor atinge aceste viteze. Video
- Iulia Moraru
- 3 august 2022, 18:25
În luna iulie au fost realizate primele teste dinamice cu viteza de 160 km/h pe secțiunea de cale ferată Coșlariu – Sighișoara, a anunțat compania Siemens.
Între Coșlariu, aflat în județul Alba și Sighișoara, din județul Mureș sunt 100 km. Tronsonul este parte a Coridorului IV Pan European, unde lucrările au durat mai mulți ani.
Testele au reprezentat una dintre cerințele cele mai importante ale proiectului, pentru a putea corela standardele din România cu cele ale Uniunii Europene, în vederea obținerii acreditării pentru interoperabilitate.
Testele dinamice realizate în premieră în România au utilizat o soluție Siemens compusă dintr-o locomotivă Smartron și un pantograf Siemens, în parteneriat cu o firmă de renume din Europa, la viteza de 160km/h, a transmis compania.
Testele dinamice pe calea ferată confirmă calitatea sistemului de electrificare implementat
Compania care a implementat proiectul a precizat că realizarea testelor și îndeplinirea tuturor condițiilor și cerințelor din caietul de sarcini, demonstrează încă o dată că este un partener de încredere pentru Căile Ferate Române.
„Avem nevoie de o nouă generație de trenuri și linii moderne care să influențeze în mod pozitiv viața a milioane de oameni. Ne dorim să ajungem și la transportul 2.0 în România, care are peste 11.000 km de cale ferată, fiind una dintre cele mai extinse rețele feroviare din Europa. Cred că acest potențial uriaș trebuie exploatat.
Actualizarea sistemului la tehnologia modernă ar avea beneficii semnificative pentru România și ar compensa și starea actuală a infrastructurii rutiere.”, Adrian Stoica, CFO și Managing Director, Siemens Mobility România, citat într-un comunicat Mediafax.
Despre Siemens Mobility
Siemens Mobility este lider în soluții de transport de peste 160 de ani și își inovează constant portofoliul în domeniile sale principale de activitate: material rulant, automatizare și electrificare feroviară, sisteme la cheie și servicii conexe, inclusiv soluții software inovatoare.
Portofoliul companiei de infrastructură feroviară oferă semnalizare digitală și soluții de electrificare feroviară eficiente din punct de vedere energetic pentru a sprijini operatorii de rețea în activitatea lor zilnică.
Schimbări în domeniul feroviar
Mici schimbări în ceea ce privește domeniul feroviar încep să fie adoptate în România. Pe lângă testele dinamice, ministrul transporturilor vrea să cumpere 12 trenuri cu hidrogen, investiție ce se ridică la peste un miliard de euro.
Trenurile vor circula pe linii neelectrificate, acestea reprezentând o alternativă ecologică la transportul cu tracțiune diesel de pe liniile încă neelectrificate, ci nu o soluție pentru anularea programelor de electrificare în România.