Uniunea Europeană a programat două summituri antirecesiune de urgenţă, pe lângă cel prevăzut deja să aibă loc pe 19-20 martie, într-un efort de suprimare a protecţionismului, de stimulare a pieţei muncii şi de prevenire a diviziunii politice la nivelul statelor comunitare.
Şefii de stat şi de guvern se vor reuni la Bruxelles pe 1 martie pentru a disuta despre ultimele măsuri menite să combată criza financiară, urmând ca în mai, la Praga, să dezbată problema impactului recesiunii asupra pieţei muncii. Potrivit cotidianului britanic „Financial Times“, tot mai multe voci din cancelariile occidentale îşi manifestă nemulţumirea faţă de ceea ce numesc modul defectuos în care Cehia, care deţine preşedinţia semestrială a UE, gestionează criza financiară.
Obiectivul summitului convocat pentru data de 1 martie este ralierea guvernelor europene în spatele pieţei unice şi reafirmarea determinării de a nu permite alunecarea blocului comunitar în naţionalism economic. „Doar prin acţiuni coordonate şi unite vom putea depăşi criza. Piaţa internă este meca nismul care ne va scoate din ea“, a subliniat premierul ceh, Mirek Topolanek, la finalul unei întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Dispută între Est şi Vest Anunţul seriei de reuniuni la nivel înalt are loc în contextul disputei dintre Praga şi Paris, după ce preşedintele Nicolas Sarkozy a declarat, săptămâna trecută, că producătorii francezi de automobile care operează în diferite state comunitare, precum Cehia şi Slovacia, ar trebui să relocheze producţia în Franţa, pentru a salva piaţa muncii de aici. În replică, şeful guvernului de la Praga a acuzat lideri europeni neiden tificaţ i de „deformarea“ politicii economice europene prin răspunsuri inadecvate date actualei crize.
Disputa riscă să se transforme întruna care va opune vechile şi noile state comunitare, ultimele mai vulnerabile în faţa recesiunii economice, dacă aceasta persistă. Premierul ceh a subli ni at că adevărata diviziune este între „cei care cred că este posibil să încalce re gu lile chiar acum şi cei care nu îm părtăşesc această opinie“, aluzie la liderii francezi.