Evenimentul Zilei > Social > Trei românce amenințate cu moartea de tatăl lor. Fetele sunt captive în Fâșia Gaza și cer ajutorul statului român
Trei românce amenințate cu moartea de tatăl lor. Fetele sunt captive în Fâșia Gaza și cer ajutorul statului român

Trei românce amenințate cu moartea de tatăl lor. Fetele sunt captive în Fâșia Gaza și cer ajutorul statului român

Ministerul Afaceri Externe a confirmat pentru Evenimentul Zilei o situație ciudată din Fâșia Gaza. Cele 3 fiice ale unei românce vor să plece din Israel, dar nu au actele necesare.

În textul unei petiții publice menită să sensibilizeze oficialii Ministerului de Externe se spune că viața fetelor este amenințată chiar de tatăl lor, un palestinian.

Iată relatarea: „Trei fete majore, cu cetățenie română, sunt reținute împotriva voinței lor în Gaza.

Din cauza tratamentelor inumane, a violenței repetate și a încălcării sistematice ale multor drepturi ale copiilor și omului, cele trei surori au fost silite să părăsească domiciliul tatălui cu intenția de a cere repatrierea în România. Vor să se întoarcă în țara natală a mamei.

Au la ele ca dovadă a cetățeniei române doar copii după certificatul de naștere românesc. Nu au la ele documente de călătorie nici românești și nici palestiniene.

În acest moment ele nu se pot reîntoarce în casa tatălui lor, deoarece riscă să fie ucise, din varii motive, nu doar în numele onoarei.

Ambasada României din Israel nu consideră a fi cazul o urgență, nu a murit (încă!) nimeni.

Consulatul de la Ramallah a avertizat că nu poate rezolva cazul decât în cel puțin 5 luni.

Cei de la Ministerul de Externe au declarat că sunt multe cazuri de copii și femei românce care vor să plece din Gaza, că unele chiar se sinucid, dar ei nu sunt Rambo să trimită echipe de salvare pentru a rezolva toate aceste dosare.

Practic, aceste fete sunt prinse între două morți: cea care le‐ar putea aștepta dacă se întorc în casa tatălui și cea probabilă dacă continuă această călatorie fără sprijin din partea autorităților române.

Sunt prinse în menghina violenței domestice în timp ce sunt pe un teritoriu aflat în război.

Dat fiind că viața lor este în pericol, solicităm, în regim de urgență, protecția Statului Român și a Comisiei Europene, permisiunea de a trece granița spre Israel și repatrierea de urgență, în calitate de cetățene ale Statului Roman și, în același timp, cetățene europene.

Se pare că trei tinere nu sunt un număr suficient pentru a se începe o operațiune de salvare și avem nevoie de mai multe voci care să ceară următoarelor instituții : Ambasada României în Israel, Ministerul de Externe, Primul Ministru, Președintele României,

Președinții celor două camere ale Parlamentului și Comisiei Europeane să demareze procedurile legale și diplomatice pentru ca aceste fete să se întoarcă în România în viață.”

 

MAE confirmă

 

Purtătorul de cuvânt al MAE ne-a transmis: ” Situația semnalată se află în atenția Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah încă din anul 2011, acestea fiind in contact permanent cu familia.

 

În cadrul audienței recente la Ministerul Afacerilor Externe, mama a solicitat sprijinul reprezentanților MAE în vederea identificării unei modalități operative de soluționare a situației.

 

Conform informațiilor obținute, mama celor trei fete, cetățean român, a părăsit Fâșia Gaza în urmă cu 17 ani, pe fondul unor neînțelegeri familiale, acestea rămânând în grija tatălui.

 

Întrucât cele trei cetățene român nu posedă decât documente palestiniene, misiunea diplomatică a României la Tel Aviv a întreprins demersuri în vederea contactării acestora pentru întocmirea și eliberarea  documentelor de călătorie românești necesare repatrierii.

 

Totodată, Ambasada României la Tel Aviv și Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah mențin legătura cu autoritățile locale competente pentru demararea și urgentarea procedurilor specifice acestor cazuri.”