Trei lideri Cosa Nostra urmează să fie eliberaţi. Mafia siciliană profită din plin de reforma din Justiție

Trei lideri Cosa Nostra urmează să fie eliberaţi. Mafia siciliană profită din plin de reforma din Justiție Sursa foto: Pixabay

Noua legislație promovată de fostul ministru al justiției, Marta Cartabia, stipulează că procuratura poate iniția proceduri judiciare doar în urma plângerilor sau denunțurilor depuse de victime. În cazul celor trei mafioți, victimele au refuzat să depună plângere împotriva acestora.

Cei trei lideri ai mafiei siciliene denumită Cosa Nostra vor fi eliberați din închisoare în urma unei reforme judiciare aplicate anul trecut în Italia, au declarat joi surse judiciare din Palermo pentru agenția de presă ANSA, potrivit Agerpres.

Noua legislație stipulează că procuratura poate iniția proceduri judiciare doar în urma plângerilor sau denunțurilor depuse de victime. Astfel, în cazul celor trei, victimele au refuzat să depună plângeri, probabil de teama represaliilor din partea mafiei. Ca urmare, procurorii din Palermo au fost nevoiți să ceară revocarea mandatelor de arestare și a acuzațiilor împotriva șefilor crimei organizate.

ANSA amintește că procurorii italieni au avertizat că reforma va îngreuna lupta împotriva criminalității. De exemplu, mulți turiști cărora li se fură bagajele părăsesc Italia fără să raporteze furturile, împiedicând astfel agențiile de aplicare a legii să ia măsuri. Magistrații anchetatori au avertizat, de asemenea, că multe victime ar putea fi intimidate de suspecții de infracțiuni, cu același rezultat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mesajul plin de mister după moartea Nașului Cosa Nostra

În 2017, pe contul de Facebook al fiicei lui Totò Riina a fost postat un trandafir negru şi figura unei femei în alb şi negru cu degetul la gură. Fotografia avea un text simplu, „SHHHH”, adică tăcere. Poza a fost distribuită pe profilul Mariei Concetta Riina, fiica naşului corleonez, decedat cu o noapte în urma, în sectorul de deţinuţi al spitalului din Parma.

Chiar şi Papa Francisc a reacționat în cazul mafiotului Totò Riina. Iată cuvintele Pontifului care fac referire la Bossul sicilian: „Gândind la moarte nu e o fantezie urâtă, este o realitate. Dacă e urâtă sau nu, depinde de mine, cum o gândesc eu, dar ceea ce va fi, va fi. Şi acolo va fi întâlnirea cu Dumnezeu, acesta este frumosul dintr-o moarte'”, a spus Papa, invitând pe toată lumea „să se gândească la faptul că viaţa noastră va avea un sfârşit. Iar acest lucru nu face decât bine'”.