TREI LEI DE MARE, noile VEDETE ale Delfinarului de pe litoral. Președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, le confundă cu focile

TREI LEI DE MARE, noile VEDETE ale Delfinarului de pe litoral. Președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, le confundă cu focile

Delfinariul din Constanța s-a îmbogățit cu trei lei de mare, aduși din Europa în urma unei colaborări cu o firmă din domeniul dresajului și întreținerii mamiferelor marine. După acomodare, începând chiar din minivacanța de 1 mai, între reprezentațiile oferite de delfini, leii de mare vor prezenta spectacole care vor încânta localnicii și turiștii de pe litoral, mai ales pe copii.

Noile vedete ale Delfinariului din Constanța sunt trei lei de mare, californieni, cei mai inteligenți din rasa lor. Un mascul de 9 ani, Sam, și două femele, de 5 și 10 ani, Inuk și Kali, născuți în grădină zoologică, unul la Nurenberg, masculul, iar femelele la o grădină zoologica din Franța. Animalele marine dresate au fost găzduite în bazinul ocupat până nu de mult de cei doi delfini ai complexului. Sam a fost adus la sfârșitul lunii martie iar femelele in urmă cu două zile.

Când Inuk și Kali au incercat să intre într-un mic bazin lateral, Sam a făcut scandal și le-a gonit. Era locul lui. Dar, potrivit doctorului Adrian Bîlbă, director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, cei trei lei de mare au început, deja, să se apropie: "Masculul le-a acceptat foarte bine, nu se cunoșteau înainte, se înțeleg foarte bine și în câteva zile este posibil să începem reprezentațiile. Suntem optimiști, ca în preajma minivacanței de 1 Mai să fim funcționali”.

Cei trei lei de mare vor sta la Delfinariu cel puțin un an, în baza unui contract de colaborare științifică și educativă între Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța și Fauna Consulting, o firmă care i-a adus la Constanța și care are specialiști în domeniul dresajului și întreținerii mamiferelor marine. Potrivit lui Adrian Bîlbă, spectacolele noilor vedete vor fi educative cu o temă de responsabilizare față de efectul poluării marilor cu plastice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Leii de mare, masculi, au peste 200 de kilograme, femelele sunt sub 100 de kilograme. Consumă până în 10 kilograme de pește pe zi. Astfel de animale sunt foarte scumpe, un animal nedresat depășește 15-20 de mii de euro, iar unul dresat poate ajunge și la 100 de mii de euro. Cei trei lei de mare aduși la Delfinariul din Constanța sunt din rasa Zalopus Californiensis, cele mai blânde și inteligente dintre leii de mare.

Delfinariul fiind în subordinea administrației județene, în peisaj a apărut și președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu să vadă noii chiriași pe care, însă, i-a confundat cu.. focile. “Facem tot posibilul ca, de la an la an, să aducem cât mai multe atracții în acest complex muzeal. Și, se pare că, ușor, ușor, reușim. Anul acesta cu focile, la anul cu delfinele, delfinii, în așa fel încât turiștii de pe litoral, locuitorii județului Constanța și ai municipiului, să poată beneficia de cât mai multe atracții aici la complex”. Nici când doctorul Adrian Bilbă și-a lăudat șeful, amintindu-i că încă de anul trecut vorbiseră despre aducerea “leilor de mare” la Delfinariu, nu a priceput. “Să imi faci invitația să vin cu copiii mei să văd primul spectacol și cum s-au acomodat focile de mare”, i-a dat președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, ordin lui Adrian Bîlbă.