"Morgen", de Marian Crişan, "Periferic", de Bogdan George Apetri, şi "Burta balenei", de Ana Szel şi Ana Lungu participă la festivalul de listă A din Elveţia.
Toate cele trei filme româneşti reprezintă debuturi în lungmetraj, un caz extrem de rar când vine vorba de festivaluri de talia celui de la Locarno.
"Morgen", de Marian Crişan şi "Periferic", de Bogdan George Apetri vor participa la competiţia oficială a celei de-a 63-a ediţii a Festivalului de la Locarno (4-14 august), iar "Burta balenei", de Ana Szel şi Ana Lungu, a fost selecţionat în secţiunea "Filmmakers of the Present", consacrată debutului în lungmetraj sau celui de-al doilea film al unui autor.
Emigrant de azi pe mâine
"Nelu, în vârstă de 40 de ani, lucrează ca agent de pază într-un supermarket din Salonta - un orăşel de pe graniţa româno-ungară. Pentru Nelu, zilele sunt la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Nelu trăieşte împreună cu soţia într-o veche fermă izolată pe un câmp în afara oraşului. Problema lor în aceste zile e repararea acoperişului. Într-o zi, Nelu pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea să treacă graniţa ilegal… Emigrantul îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă graniţa. Fără să înţeleagă exact ce se întâmplă, Nelu ia banii, cu care apoi va cumpăra ţigle noi pentru acoperiş… El îi promite emigrantului că îl va ajuta să treacă graniţa mâine… MORGEN…"
Astfel sună sinopsisul debutului în lungmetraj al lui Marian Crişan, câş tigător al Palme d’Or pentru scurtmetrajul "Megatron". În rolurile principale figurează Hathazi Andras (Nelu) şi Yalcin Yilmaz (Behran), iar lungmetrajul scris şi regizat de Crişan a fost produs de Anca Puiu. Imaginea a fost semnată de Tudor Mircea, în timp ce de decoruri s-a ocupat Koteles Robert.
"Suntem bucuroşi să facem parte din selecţia oficială a Festivalului de la Locarno din acest an. Vreau să îi salut pe toţi cei care au lucrat la acest film, în primul rând actorii, echipa din Bucureşti şi Salonta şi pe toţi cei care ne-au fost aproape de-a lungul acestui an", declară regizorul Marian Crişan. El este autorul scurtmetrajelor "Luni" (2008), "Megatron" (2008), "Portret de familie" (2007), "Amatorul" (2006) şi "La mulţi ani!" (2005).
Închisoarea din afară
Având la bază o povestire de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru, scenariul lungmetrajului "Pe riferic" este scris de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri şi spune povestea Matildei, în interpretarea Anei Ularu.
"Eliberată din închisoare pentru 24 de ore, Matilda plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros - familia care a respins- o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna doar de o alegere".
Pelicula îi are în rolurile principale pe Ana Ularu, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora şi Timotei Duma. "Periferic" este o coproducţie româno-austriacă, iar coproducătorul Josef Aichholzer (Aichholzer Film produktion) este deţinătorul unui Premiu Oscar pentru Cel mai bun film străin: "Die Falscher"/"Falsificatorii" (2007). Bogdan George Apetri a absolvit Universitatea Columbia din New York, cu specializare dublă în regie de film şi imagine şi a fost nominalizat la Student Academy Awards în 2006 (Oscar pentru studenţi).
Scurtmetrajele regizate de Apetri au fost selecţionate şi au rulat cu succes la multe festivaluri de film din întreaga lume (Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal).
"Mă bucură această primă selecţie", spune Bogdan Apetri. "Ca regizor, lucrul pe care ţi-l doreşti înainte de toate este ca filmul tău să atingă, într-un fel sau altul, cât mai mulţi oameni. Pentru mine, festivalurile sunt, în primul rând, o modalitate de a ajunge la spectatori - iar Locarno e un prim pas important. Atât eu, cât şi echipa de filmare şi actorii abia aşteptăm întâlnirea cu publicul din ţară, întâlnire care sperăm să fie cât mai curând".
SMS-uri de la hoţ
Ana Lungu, absolventă a Facultăţii de Psihologie UITM şi a UNATC - Regie de film, şi Ana Szel, absolventă a Universităţii de Muzică Bucureşti şi a SNSPA, debutează în lungmetraj cu "Burta balenei".
Filmul de 67 de minute, în HDV color, este o producţie 42 Km şi Umbrela Film. Rolurile principale le-au revenit Anei Szel, Iuliei Lazăr, lui Andrei Enache, lui Marius Olteanu, şi Saşei Paul Szel, fata coautoarei şi a directorului de imagine Alexandru Paul, care a putut fi văzută recent şi în "Marţi, după Crăciun".
Montajul i-a revenit Danei Bunescu. Sinopsisul peliculei "Burta balenei" arată astfel: "Ana are 30 de ani şi locuieşte cu părinţii. Rămasă singură acasă în weekend, constată că şi-a pierdut telefonul, ceea ce o împiedică să afle dacă a sunat-o sau nu Ciprian, cu care a avut o aventură în seara precedentă. Spre amuzamentul şi enervarea prietenilor, care vin la ea să vadă un film, vizionarea este frecvent întreruptă de schimbul de mesaje absurde dintre Ana şi presupusul hoţ al telefonului".
"Ne-am propus să facem un film despre oamenii din jurul nostru, despre lucrurile pe care le cunoaştem şi care ne preocupă. Peste asta am suprapus o întâmplare reală (pierderea telefonului mobil) pe care am structurat-o dramaturgic. Deşi am pornit de la un scenariu, o mare parte din film a fost improvizată la filmare. Mai mult decât atât, am folosit personajele, interpretate de prieteni de-ai noştri, actori neprofesionişti în cea mai mare parte, ca pe ei înşişi, dar într-o poveste fictivă plauzibilă", au declarat pentru "Evenimentul zilei" Ana Szel şi Ana Lungu.
Juriul competiţiei internaţionale de la Locarno, care alege câştigătorul Leopardului de aur, va fi prezidat de regizorul din Singapore Eric Khoo şi format din actriţa iraniană Golshifteh Farahani, interpretul francez Melvil Poupaud, cineaştii Lionel Baier (Elveţia) şi Joshua Safdie (SUA). La secţiunea "Film makers of the present", Eduardo Antin, fostul director al BAFICI, va fi preşedintele juriului, alcătuit deocamdată din regizorii Maren Ade şi Joachim Lafosse.
ANTECEDENTE Inventarul românesc al elveţienilor
Festivalul de Film de la Locarno, fondat în 1946, este unul dintre cele mai vechi şi mai importante festivaluri de film din lume, alături de cele de la Cannes şi Veneţia.
De-a lungul anilor, datorită încercării de a descoperi noi talente şi tendinţe, evenimentul a reprezentat o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee şi mulţi alţii.
La Locarno au mai participat "Restul e tăcere", de Nae Caranfil (inclus în competiţie în 2007), "Hârtia va fi albastră", de Radu Muntean (tot competiţie, 2006), şi "Maria", debutul în lungmetraj al lui Peter Călin Netzer, care a obţinut mai multe distincţii, printre care Premiul special al juriului şi Leoparzi de Bronz pentru actorii Şerban Ionescu şi Diana Dumbravă. Tot la Locarno, Adrian Sitaru s-a ales cu trofeul Leopardul de mâine pentru scurtmetrajul "Valuri" (2007).
Peliculele 2Nu te supăra, dar…2, de Adina Pintilie și "Ciobanul zburător", de Cătălin Muşat, produse de Aristoteles Workshop, au fost și ele selectate la Locarno, ultima primind și Mențiunea speciala a juriului.