Trei candidați pentru a conduce Eurogrupul

Trei candidați pentru a conduce Eurogrupul

O spanioloaică familiarizată cu bula de la Bruxelles, un irlandez preocupat de economiile bugetare și un luxemburghez bun la compromisuri sunt candidații la președinția Eurogrupului, informează Rador.

Cercul miniștrilor de finanțe care veghează la moneda euro și la economiile din cele 19 state membre ale Eurozonei va alege joi un succesor pentru portughezul Mario Centeno, care i-a succedat la rândul său olandezului Jeroen Dijsselbloem. Sunt trei candidați: spaniola Nadia Calvino, irlandezul Pascha Donohoe și luxemburghezul Pierre Gramegna.

Nadia Calvino: un expert european

Ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvino (51 de ani) este un politician moderat, cu accente liberale, din guvernul de coaliție de stânga aflat la putere la Madrid.

Înainte de numirea sa în funcție de către Pedro Sanchez în iunie 2018, Calvino a fost director al bugetului Comisiei Europene la Bruxelles, unde a lucrat timp de doisprezece ani. De asemenea, a ocupat funcții în departamentele Concurență și Piața internă din cadrul executivului european.

A primit un sprijin de neprețuit pentru postul de președinte al Eurogrupului din partea cancelarului german Angela Merkel. Dacă ar câștiga, ar fi prima femeie care va conduce acest club ”foarte” masculin.

Dar unele țări - în special cele mai liberale - se opun alegerii ei, spunând că nu are calitățile necesare pentru o președinție care necesită un simț acut al compromisului.

Paschal Donohoe: un manager prudent

Aflat în fruntea finanțelor irlandeze începând cu 2017, ministrul de centru-dreapta Paschal Donohoe și-a readus țara pe linia de plutire după o recesiune severă, deși eforturile sale ar putea fi anulate de pandemia coronavirusului.

Guvernul irlandez a înregistrat în 2018 primul său excedent bugetar după criza financiară care a lovit economia „tigrului celtic” cu zece ani mai devreme sub conducerea acestui bărbat de 45 de ani cu tâmple albe. 

În același timp, acest fan Star Wars pregătește Irlanda pentru posibilul șoc al unui Brexit fără acord, la care țara sa ar fi expusă în mod special.

Donohoe susține o rată de impozitare a corporațiilor deosebit de mică, de 12,5%, și se opune ideii ca Uniunea să impoziteze GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple), deoarece Irlanda găzduiește sediile europene ale giganților americani.

Pierre Gramegna: arta compromisului

Candidat în 2017 împotriva portughezului Mario Centeno, care părăsește astăzi postul, liberalul luxemburghez Pierre Gramegna (62 de ani) a decis să-și încerce din nou norocul.

Membru de aproape 7 ani al Eurogrupului, acest diplomat de carieră se poate lăuda cu longevitatea sa în fruntea Ministerului de Finanțe al Marelui Ducat, unde a fost numit la sfârșitul anului 2013.

Acest poliglot - pe lângă limba sa națională, vorbește germană, engleză, franceză, italiană - și-a propus să îmbunătățească imaginea Luxemburgului, fiind în schimb acuzat că a încurajat optimizarea fiscală la scară largă.

În domeniul bugetar, Pierre Gramegna este în favoarea unei anumite rigori.

Este unul dintre miniștrii de finanțe din UE care ar prefera o soluție negociată la nivel mondial unei taxe europene care să lovească în giganții digitali.

Dacă ar câștiga, Pierre Gramegna ar fi al doilea luxemburghez care deține această funcție, după Jean-Claude Juncker (2005-2013).

Actualul președinte al Eurogrupului, Mario Centeno, a anunțat la începutul lunii iunie plecarea sa din guvernul portughez și, prin urmare, nu va dori să-și reînnoiască mandatul de președinte al Eurogrupului, care expiră pe 12 iulie. El își propune să devină guvernator al Băncii Centrale a Portugaliei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News