Trecerile de pietoni vor fi iluminate și semnalizate obligatoriu. Legea a trecut de Parlament

Trecerile de pietoni vor fi iluminate și semnalizate obligatoriu. Legea a trecut de Parlament Sursă: Calinescu Silviu | Dreamstime.com

Administratorii de drumuri vor fi obligați să ilumineze trecerile de pietoni nesemaforizate din intravilanul localităţilor. Camera Deputaților a adoptat o reglementare în acest sens, printr-un proiect de lege care modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Actul normativ merge acum la promulgare, la președintele Klaus Iohannis și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Camera Deputaților a adoptat o reglementare care obligă administratorii de drumuri să ilumineze trecerile de pietoni nesemaforizate. Legea merge la promulgare, la președinte, iar după publicarea în Monitorul Oficial va intra în vigoare. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizionat, iar proiectul de lege aprobat are drept scop completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Conform noilor reglementări, autoritățile administrației publice locale au obligația să asigure iluminatul public pe trecerile de pietoni care nu sunt semaforizate.

„Administratorul drumului are obligaţia să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate marcate şi semnalizate corespunzător, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni şi suprafaţa carosabilului, de pe sectoarele de drumuri internaţionale, drumuri naţionale şi drumuri de interes judeţean situate în intravilanul localităţilor”, arată iniţiativa legislativă care a fost adoptată.

Încălcarea acestei obligații de către administratorul drumului public constituie contravenţie şi va fi sancționată cu o amendă prevăzută în clasa a cincea de sancţiuni, mai indică sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, conform legii, administratorii de drumuri au obligaţia de a se conforma acestor prevederi într-un an de la intrarea în vigoare a acestei legi în Monitorul Oficial. Iar articolul cu privire la nerespectarea prevederilor legale intră în vigoare la doi ani de la publicarea legii.

Noile limite de viteză pe drumurile publice.

Noul Cod Rutier, ce a intrat în vigoare la începutul anului 2022 a venit cu o serie de modificări în ceea ce privește circulația pe drumurile publice. Au fost incluse noi limite de viteză, pe care șoferii trebuie să le respecte. Limita maximă de viteză pe raza unei localități a fost menținută la 50 km/h, însă există și câteva excepții. Pe anumite sectoare dintr-o localitate, administratorul drumului poate stabili, în cazul autovehiculelor din categoriile A și B, limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h.

O modificare pentru șoferi vizează viteza de pe drumurile expres, drumurile naționale de mare viteză. Pe aceste drumuri, viteza a crescut de la 100 km/h, la 120 km/h.

Pentru vehiculele din categoria A și B limitele de viteză diferă în funcție de anumite condiții, astfel:

130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B; 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A2, C, D și categoria D1; 90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 și C1; 45 km/h, pentru tractoarele agricole sau forestiere și mopede.