Care sunt noile limite de viteză pe drumurile din România. Ce amenzi riscă șoferii dacă le depășesc

Care sunt noile limite de viteză pe drumurile din România. Ce amenzi riscă șoferii dacă le depășescSursa: Linqong | Dreamstime.com

Noul Cod Rutier, ce a intrat în vigoare la începutul anului 2022 a venit cu modificări importante în ceea ce privește circulația pe drumurile publice. În noile modificări au fost incluse noi limite de viteză pe drumurile din România, pe care șoferii trebuie să le respecte, dacă nu vor să primească amenzi ce pot ajunge și până la 2.900 de lei.

Potrivit Noului Cod Rutier există un regim de viteză care diferențiază drumurile expres și drumurile naționale europene, atât în ceea ce privește viteza maximă admisă, cât și din perspectiva regimului de circulație aplicabil acestora.

Care sunt limitele de viteză pe șoselele din România

Astfel, limita maximă de viteză pe raza unei localități a fost menținută la 50 km/h. Există însă și câteva excepții, deoarece, pe anumite sectoare de drum dintr-o localitate, administratorul drumului poate stabili, în cazul autovehiculelor din categoriile A și B, limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h.

O modificare importantă pentru șoferi vizează viteza de pe drumurile expres, drumurile naționale de mare viteză. Pe aceste drumuri, viteza a crescut de la 100 km/h, la 120 km/h.

Limitele de viteză în afara localităților

În urma noilor modificări pentru vehiculele din categoria A și B limitele de viteză diferă în funcție de anumite condiții, astfel:

  • 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;
  •  110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A2, C, D și categoria D1;
  •  90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 și C1;
  • 45 km/h, pentru tractoarele agricole sau forestiere și mopede.

Ce amenzi riscă șoferii dacă depășesc viteza admisă

În ceea ce privește punctul de amendă, acesta a rămas neschimbat încă din anul 2017, aflându-se la o valoare de 145 lei. Astfel, șoferii care nu vor respecta noile limite de viteză admise vor risca amenzi prevăzute în clasa a IV-a de sancțiuni.

Șoferii vor fi sancționați cu 9 până la 20 de puncte-amendă, ceea ce înseamnă că amenzile vor fi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, potrivit Libertatea.

Ne puteți urmări și pe Google News