De ce ar fi trebuit să demisioneze Liviu Dragnea, așa cum i-au cerut Puciștii. România lui Cristoiu

De ce ar fi trebuit să demisioneze Liviu Dragnea, așa cum i-au cerut Puciștii. România lui Cristoiu

Miercuri, 19 septembrie 2018, seara, în direct prin skype fiind la emisiunea lui Mihai Gâdea, l-am ascultat cu încîntare pe un tînăr din București care și-a exprimat opinia despre șeful Puciștilor, Paul Stănescu.

Cu un deosebit talent de jurnalist, interlocutorul lui Mihai Gâdea a invocat una dintre observațiile critice făcute de Documentul Starea PSD în materie de guvernare: „Promovarea în Guvern, Ministere, Agenții, alte instituții publice a unor persoane cu evidente carențe profesionale, incapabile să comunice corect, argumentat, pe temele guvernării.”

Citînd citatul tînărul a observat că unul dintre miniștrii care nu întrunește acest criteriu e însuși primul semnatar al Scrisorii puciștilor, Paul Stănescu, ministrul al Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Sînt prin natura meseriei mele un iscoditor al scenei politice. PSD e un partid aflat la guvernare. În chip inevitabil, și dacă n-aș vrea, din lectura site-urilor, din participarea la diferite talk-swhouri, și din urmărirea televiziunilor de știri, îmi sînt familiari mulți dintre miniștrii Guvernului Viorica Dăncilă. Întrebat de cîteva nume de acești miniștri, aș putea răspunde și abia trezit din somn: Tudorel Toader la Justiție, Olguța Vasilescu la Muncii, Eugen Teodorovici la Finanțe. Sînt acele nume pe care memoria le înregistrează automat din clipa în care ele apar frecvent în spațiul public.

Ascultîndu-l pe tînărul de miercuri seara, mi-am dat seama că habar n-aveam de existența unui ministru al Dezvoltării cu numele Paul Stănescu. Știam de existența unui vicepremier cu acest nume, dar în urma scandalului care a fost contestarea de către Klaus Iohannis la CCR a deciziei luate de Vasilica Dăncilă de a-l lăsa în locul ei pe perioada cît domnia sa a fost în concediu. Deși ar putea să pară ciudat, nici această ipostază nu mi l-a făcut familiar memoriei mele pe Paul Stănescu. În perioada cît el a fost la cîrma Guvernului au avut loc Tulburările din 10 august 2018. Din punct de vedere constituțional activitatea ministrului Carmen Dan s-a desfășurat sub autoritatea premierului interimar Paul Stăenscu. N-am auzit nici înaintea tulburărilor, nici după vreo vorbă despre ce făcea premierul României în 10 august 2018. De vreo vorbă a lui Paul Stănescu despre un eveniment spectaculos petrecut într-o perioadă în care el conducea efectiv Guvernul, nici vorbă. Culmea e că deși domnia sa era premier despre acțiunile și vorbele Vioricăi Dăncilă s-a interesat toată lumea. Momentul de la Antena 3 m-a făcut curios.

Curios și - de ce să nu recunosc? - nițel înciudat.

Cum dracu să nu știu eu mare lucru despre ditamai vicepremierul României, dar mai ales despre ministrul Dezvoltării, șeful unuia dintre cele mai importante ministere postdecembriste, fie și dacă ne gîndim că în fruntea domeniului a fost și Elena Udrea?

Am purces la lectura de pe Internet a informațiilor publice despre Paul Stănescu.

Am aflat astfel că domnia sa chiar e ministrul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene în Guvernul Viorica Dăncilă.

Cînd a fost numit ministrul Dezvoltării întreaga presă și-a arătat indignarea pentru o asemenea numire. Titlurile sînt mai mult decît semnificative: Familia noului ministru Paul Stănescu a împînzit Guvernul, Parlamentul şi administraţia locală; Judeţul controlat de Stănescu, lipici la banii de la Dezvoltare; Paul Stănescu – primul tractorist din istoria României care ar putea ajunge prim ministru; Cine este Paul Stănescu, propus ministru al Dezvoltării: unul dintre cei mai grei baroni PSD, și-a băgat fratele în Parlament și soția în Ministerul Educației, e vizat de o anchetă DNA. Toate articolele au subliniat că numirea la Dezvoltare, unul dintre cele mai bănoase ministere, e rezultatul prieteniei cu Liviu Dragnea. Un ziar scria negru pe alb:

„Paul Stănescu este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD Olt fiind singurul lider care în 2015, când Dragnea a fost condamanat în Dosarul Referendumul, şi-a dat demisia din toate funcţiile de conducere în semn de solidaritate. Azi, Paul Stănescu a fost numit ministru al Dezvoltării Regionale, în locul lui Sevil Shhaideh, şi ea fidelă lui Liviu Dragnea.”

Paul Stănescu e cel care a declarat public că șeful SPP i-a propus să fie președinte PSD în locul lui Liviu Dragnea. Vînturată public de Liviu Dragnea în campania acestuia împotriva lui Lucian Pahonțu, mărturisirea i-a adus o și mai mare încredere din partea lui Liviu Dragnea. Documentul puciștilor îl acuză pe Liviu Dragnea de numiri pe sprînceană, catastrofale, în Guvern. Pentru aceasta Liviu Dragnea ar trebui să-și dea demisia din funcția de președinte al PSD. Primul semnatar al Documentului e nimeni altul decît Paul Stănescu.

Dacă ne gîndim la numirea sa în fruntea ministerului Dezvoltării și ca vicepremier, putem spune că da, Liviu Dragnea, ar fi trebuit să demisioneze.

O numire precum cea a lui Paul Stănescu e dovada zdrobitoare că Puciștii au dreptate.

Puciștii au dreptate și în legătură cu alți doi semnatari ai Documentului: Marian Neacșu și Dan Tudorache.

Și unul și celălalt au ajuns ștabi datorită lui Liviu Dragnea.

Amîndoi catastrofali în posturile cu care s-au pricopsit.

Cazul Paul Stănescu trimite la una dintre nenorocirile a ceea ce s-a întîmplat în PSD în ultima vreme. Cu excepția Gabrielei Firea, conducerea PSD de către Liviu Dragnea n-a fost pusă la îndoială de pe pozițiile unor lideri PSD reformiști autentici sau din tr-o nouă generație de politicieni PSD.

Puciștii sînt baroni PSD de școală veche, cei care au creat imaginea unui partid de ciocoi, de ghiorțani, a unui partid mai degrabă gașcă de mafioți decît partid. Printre puciști se numără personaje corupte, sinistre, precum Paul Stănescu, Robert Negoiță, Dan Tudorache. Puciștii invocă o așa-zisă vulnerabilitate numită Liviu Dragnea.

Sînt ei însă mai breji decît Liviu Dragnea la capitolul cinste, devotament politic, necorupție? Nu sînt.

Și atunci între coruptul Liviu Dragnea, care e totuși un politician de anvergură și acești corupți mediocri, parveniți în funcții numai și numai datorită lui Liviu Dragnea, e de preferat Liviu Dragnea.

Pînă cînd în PSD se va ivi o nouă generație de lideri sau un grup autentic reformist.