Tratează-te ca să nu mori sărac! Legătura dintre sănătatea mintală și bani
- Andrei Ilinca
- 16 septembrie 2019, 07:35
Nu este o coincidență că persoanele care se confruntă cu probleme de natură psihologică, cum ar fi depresia, atacurile de panică, stima de sine scăzută etc. ajung să aibă probleme fi nanciare. Cercetările arată că pro ble mele fi nanciare și pro blemele de sănătate mintală merg deseori mână în mână.
Un studiu recent arată că indivizii cu depresie și anxietate au de trei ori mai multe șanse să fie datori. Alte studii din anii trecuți au găsit chiar o legătură între datorie și sinucidere, ceea ce confirmă într-o oarecare măsură că, odată ce ne găsim în depresie, ne este dificil să ne găsim echilibrul financiar și ulterior să nu ne apreciem valoarea propriei vieți.
Dezechilibrul sănătății mintale, cu mult timp înainte de a îndeplini criteriile pentru o boală mintală diagnostică, poate avea o legătură strânsă cu stresul financiar crescut. Și stresul crescut poate duce la o sănătate mintală mai precară.
Dacă sănătatea dvs. mintală rămâne într-o stare precară pentru o perioadă lungă de timp - sau pur și simplu continuă să scadă, există riscul să apară problemele financiare. Iată modul în care sănătatea mintală mai săracă poate influența situația financiară:
1. Depresia
Se manifestă în general prin dezinteres față de viață și până a nu găsi în noi speranța cu privire la un viitor mai luminos. Această stare nu ne ajută să fim productivi ci, de cele mai multe ori, ne poziționează la polul opus când cheltuim bani din dorința de a ne cumpăra ceva care eventual să ne ridice moralul sau să ne motiveze să ne adunăm forțele.
2. Insomnia
Se întâmplă să nu ne putem odihni pe termen lung și, deși în fiecare zi nu lăsăm să se vadă oboseala acumulată, ajungem să dăm rateuri, să nu mai fim atenți, să nu mai avem ideile care să ne aducă în portofel banii de care avem nevoie. Oboseala ne ține departe de productivitate, de creativitate, de putere de muncă, de disponibilitate în relație cu cei din jur și, în final, bunăstarea financiară, inevitabil, este afectată.
3. Stima de sine scăzută
Atunci când nu ne vedem suficient de puternici, ca să gestionăm o situație dificilă, când nu avem încredere în propriile puteri și, mai ales, atunci când acceptăm sub o formă sau alta să fim luați peste picior de cei cu care lucrăm sau interacționăm, șansele să ne dorim să câștigăm mai mult devin nule. Sabotarea propriei persoane, care stă la baza stimei de sine scăzute, ne împiedică să ne vedem valoarea și automat nici nu o să considerăm că merităm să fim remunerați cu mai mult.
4. Anxietatea
Când frica ne domină și când avem scenariile negative pregătite încă de dinainte să începem un proiect sau să punem în operă un plan bun atunci șansele să fim împliniți din punct de vedere financiar sunt minime.
5. Rănile nevindecate
Când vă simțiți căzuți, triști, creierul dvs. își va aminti toate celelalte momente când ați simțit sentimente similare - iar acestea pot fi punctele cele mai joase din viața dvs. Destul de des, rănile emoționale care nu s-au vindecat niciodată se redeschid pe măsură ce sănătatea psihică scade. Un alt aspect important este scos în evidență de propriile experiențe de viață, de exemplu o persoană care nu s-a simțit niciodată suficient de bună ar putea să ia un împrumut mai mare decât își poate permite în încercarea de a obține atenția pe care o dorește.
Poate vă întrebați cum vă puteți îmbunătăți sănătatea mintală? Ei bine, din fericire, există pași pe care îi puteți face pentru a vă îmbunătăți sănătatea mintală, care vă pot îmbunătăți și sănătatea financiară. Îngrijirea corpului tău cu un somn adecvat, exerciții fizice și nutriție, socializarea cu oameni echilibrați, implicarea în activități de petrecere a timpului liber (chiar și atunci când nu vă place) și alocând timp pentru a avea grijă de nevoile dvs., ajută la îmbunătățirea stării de bine din punct de vedere psihologic.