Curtea Constituţională germană a stabilit ieri că Tratatul de reformă a instituţiilor UE este compatibil cu legislaţia internă, dar a cerut o lege care să garanteze drepturile parlamentului naţional, potrivit AFP.
Decizia suspendă procesul de ratificare până când prevederile vor fi adoptate de legislativ. Bundestagul urmează să se reunească în sesiune extraordinară pe 26 august pentru a pregăti adoptarea, pe 8 septembrie, a textului necesar pentru ratificarea tratatului.
Documentul fusese deja adoptat în legislativ, dar mai mulţi deputaţi au sesizat Curtea Constituţională, apreciind că tratatul diminuează competenţele parlamentului german. Şeful Comisiei UE, Jose Manuel Barroso, a salutat ieri decizia instanţei germane.
Aceasta ar putea avea însă un impact negativ asupra calendarului ratificării. Multe depind de cel de-al doilea referendum irlandez, care va avea loc în octombrie. Polonia şi Cehia nu au încheiat procesul de ratificare, în condiţiile în care preşedinţii Lech Kaczynski şi Vaclav Klaus au refuzat să semneze documentul. Conservatorii britanici, favoriţi la câştigarea alegerilor legislative, au anunţat că ar putea organiza un referendum pe tema tratatului, în cazul în care documentul nu va fi ratificat de toate statele membre până anul viitor.