Un nou costum spațial și planuri mari. Astronauții chinezi își propun să ajungă pe Lună. Care e termenul limită

Un nou costum spațial și planuri mari. Astronauții chinezi își propun să ajungă pe Lună. Care e termenul limită Costum astronaut China. Sursă foto: Youtube

China a făcut un pas înainte în planul său ambițios de a trimite astronauți pe Lună până în 2030. Oficialii au dezvăluit costumul spațial special conceput pe care echipajul chinez  îl va purta. Este vorba de ceea ce se așteaptă să fie o misiune istorică în programul spațial al țării.

Noul costum alb-roșu a fost dezvăluit de Agenția spațială cu echipaj uman din China (China Manned Space Agency - CMSA). Este conceput pentru a rezista la temperaturile extreme de pe Lună, precum și la radiații și praf. Acesta permite în același timp astronauților flexibilitatea fizică pentru a îndeplini sarcini pe suprafața lunară.

Astronauți chinezi pe Lună

Costumul destinat călătoriilor pe Lună este echipat cu o cameră încorporată cu rază lungă și scurtă de acțiune. De asemenea, dispune de o consolă de operațiuni și o cască cu vizor antiorbire, potrivit unui videoclip. Acesta a fost difuzat de televiziunea de stat CCTV. Filmarea îi prezintă pe cunoscuții astronauți chinezi Zhai Zhigang și Wang Yaping demonstrând cum astronauții care poartă costumul se pot apleca și chiar urca pe o scară.

Noua tehnologie a atras atenția la nivel internațional. Elon Musk, CEO-ul SpaceX, a distribuit o postare pe platforma X cu videoclipul CCTV și propria sa legendă.

„Între timp, în America, [Federal Aviation Administration (FAA)] sufocă programul spațial național în birocrație!”, a scris el. A făcut o referire la viteza cu care China și-a consolidat programul spațial în raport cu SUA. Norocul SpaceX - și averea personală a lui Musk - au fost stimulate în ultimii ani de contracte guvernamentale uriașe. În timp ce NASA a încercat să apeleze la sectorul privat pentru explorarea spațială și logistică.

Lider spațial

Dezvăluirea de către China a costumului spațial pentru aterizarea pe Lună vine în contextul în care țara a depus un efort semnificativ. Dorește să se impună ca un actor important în cursa spațială. Este un domeniu pe care națiunile, inclusiv Statele Unite, îl urmăresc din ce în ce mai mult. Nu doar pentru beneficii științifice, ci și din perspectiva resurselor și a securității naționale.

Administrația spațială națională chineză a efectuat în ultimii ani o serie de misiuni lunare robotizate din ce în ce mai complexe. Printre acestea se numără prima returnare de eșantioane lunare de pe partea îndepărtată a Lunii la începutul acestui an. China dorește să devină a doua țară care să trimită astronauți pe Lună. Oficialii țării au afirmat că prima sa misiune cu echipaj va avea loc „până în 2030”.

SUA, care nu a mai trimis astronauți pe Lună din 1972, intenționează, de asemenea, să trimită un echipaj în acest deceniu. Deși și-a amânat calendarul inițial pentru misiunea Artemis III. Această misiune nu va decola până cel puțin în septembrie 2026, a declarat NASA la începutul acestui an. Agenția a dezvăluit un prototip al costumului său spațial Artemis III, AxEMU, în 2023.

Noul costum spațial al Chinei

Noul costum spațial al Chinei a fost apreciat în mass-media de stat ca un pas important înainte în calendarul misiunilor cu echipaj ale țării, experții remarcând necesitatea unui costum special formulat pentru condițiile lunare față de cele utilizate în ieșirile în spațiu de astronauții de la stația spațială orbitală Tiangong din China.

Datorită exosferei sale subțiri, Luna este un loc neiertător, expus atât la razele soarelui, cât și la frigul din spațiu. Temperaturile din apropierea ecuatorului Lunii, de exemplu, pot atinge 121 de grade Celsius în timpul zilei și apoi să scadă noaptea la -133 de grade.

„Spre deosebire de misiunile pe orbita terestră joasă, astronauții se vor afla într-un mediu lunar natural dur în timpul activităților lunare. Factorii de mediu complecși, cum ar fi gravitația scăzută, praful lunar și solul lunar, terenul complex de pe suprafața lunară, temperaturile ridicate și scăzute și radiațiile puternice, vor avea un impact semnificativ asupra muncii și protecției”, a declarat Wu Zhiqiang, designer șef adjunct al sistemelor pentru astronauți la Centrul de Cercetare și Formare a Astronauților din China.

Practic și la modă

Alții au apreciat, de asemenea, estetica costumului, mass-media de stat spunând că dungile roșii de pe membrele superioare sunt inspirate de panglicile de la „apsaras zburătoare” sau zeitățile care apar în arta antică din orașul Dunhuang din vestul Chinei.

Un alt designer, Wang Chunhui, a declarat presei de stat că proporțiile costumului îi vor face pe astronauți „să pară mai sprinteni și maiestuoși” și „să ne facă pe noi, chinezii, să arătăm puternici și frumoși când vom păși pe Lună”.

La începutul acestui an, oficialii chinezi au dezvăluit numele navei spațiale pentru misiunea lunară cu echipaj. Nava a fost denumită Mengzhou, sau „Nava Visului”, iar modulul de aterizare, Lanyue, sau „Îmbrățișarea Lunii”.

Misiunea este concepută ca parte a unui set mai larg de ambiții, care includ planurile Chinei de a stabili o stație internațională de cercetare lunară la polul sudic al Lunii până în 2040, conform Yahoo News .

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei