Tratatul UE, ameninţat de un veto irlandez

Tratatul UE, ameninţat de un veto irlandez

Irlandezii înclină să respingă documentul care înlocuieşte Constituţia Europeană, pentru că nu-i cunosc conţinutul, spun sondajele.

Tratatul european de la Lisabona ar putea fi respins de irlandezi în referendumul programat pentru 12 iunie, relevă un sondaj care dă fiori oficialilor de la Bruxelles şi din capitalele statelor UE.

Un veto irlandez asupra documentului care înlocuieşte Constituţia europeană ar putea arunca UE într-o nouă criză instituţională. Şi asta la numai trei ani după impasul creat de cetăţenii din Franţa şi Olanda, prin respingerea amintitei Constituţii.

Studiul, publicat ieri de cotidianul „Irish Times“, relevă că 35% dintre irlandezi se opun tratatului, în vreme ce numai 30% îl susţin, iar 28% sunt încă indecişi. Necunoaşterea textului este principalul motiv oferit de respondenţi pentru votul „împotrivă“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar premierul irlandez, Brian Cowen, a fost de altfel nevoit să admită că nu a citit în întregime documentul. Tratatul instituie funcţia de preşedinte al UE, creează un serviciu diplomatic puternic, reformează sistemul de vot în Consiliu şi oferă o voce mai importantă parlamentelor naţionale şi celui european. Îndemn la vot de la Bruxelles Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat ieri să comenteze rezultatele sondajului, dar i-a îndemnat pe irlandezi să meargă la vot. Un îndemn emis de altfel şi de premierul irlandez şi motivat de analizele specialiştilor, care susţin că o prezenţă ridicată la urne ar favoriza votul „pentru“.

Ultimul sondaj i-a luat prin surprindere pe oficialii de la Dublin şi de la Bruxelles, în condiţiile în care toate cercetările anterioare înclinau spre un hotărât vot în favoarea adoptării documentului. Optimismul era alimentat şi de încolonarea, în tabăra „pro“, a celor mai importante partide politice a sindicaliştilor şi a fermierilor.   Irlanda este singura ţară din UE obligată prin Constituţie să organizeze o consultare populară pe tema Tratatului de la Lisabona. Celelalte ţări au optat pentru ratificare pe cale parlamentară, iar 15 capitale din 27, printre care şi Bucureştiul, au ratificat deja textul.

PRECEDENTUL ŞI URMĂRILE

Un alt „Nu“ spus Europei

Irlandezii nu s-ar afla la primul „Nu“ spus UE. Pe 8 iunie 2001, ei au respins Tratatul european de la Nisa, care reforma instituţiile UE în vederea viitoarei extinderi spre estul bătrânului continent. Un al doilea vot, organizat în octombrie 2002, a permis la momentul respectiv adoptarea documentului. Repetarea rerefendumului, spun specialiştii, este o variantă improbabilă acum. Deocamdată, oficialii europeni au preferat să sublinieze că nu au pregătit un „plan B“ pentru viitorul construcţiei comunitare. Respingerea tratatului ar putea arunca UE într-o nouă criză, ar putea suspenda procesul de ratificare şi ar încuraja teoria unei Europe „cu două viteze“, spun analiştii europeni.