Tratatul de la Neuilly sur Seine cu Bulgaria. Cum a pierit visul Bulgariei Mari

Tratatul de la Neuilly sur Seine cu Bulgaria. Cum a pierit visul Bulgariei MariBulgaria / Sursa: Arhiva EVZ

Bulgaria a fost un stat balcanic care și-a dobândit autonomia în 1878, s-a unit cu Rumelia Orientală în 1885 și și-a dobândit independența în octombrie 1908. Cum a trecut Bulgaria de la extaz la agonie în numai doi ani din 1916 în 1918?

Tratatul de la Berlin - sursa nemulțumirii Bulgariei

Tratatul de la Berlin din 1878 găsea Bulgaria nemulțumită în iulie 1878. În martie 1878, la San Stefano, Rusia impusese Imperiului Otoman o Bulgarie Mare care ar fi dus-o mai aproape de Constantinopol, dar Germania lui Bismarck reașezase lucrurile. Până pe la 1885, când se realizează unirea cu Rumelia Orientală, principat autonom, Bulgaria fusese autonomă și ea, deși dorise independența.

Bulgaria și Serbia se vor lupta în cadrul unui scurt război a cărui pace pace se va semna la București în ianuarie 1886. România a avut neplăceri cu Bulgaria din cauza stabilirii frontierei din Dobrogea. României, după pierderea Basarabiei de Sud i se promisese un teritoriu în sudul Dobrogei sau cel puțin orașul Silistra.

După dobândirea independenței în 1908, Bulgaria dorea Macedonia, alături de Serbia și Grecia. România nu a intervenit în 1912 în Primul Război Balcanic, dar când în 1913, Bulgaria a atacat foștii aliați, România a atacat Bulgaria și a luat Cadrilaterul prin Pacea de la București din 10 august 1913.

Tratatul de la București din mai 1918: România și Bulgaria între Rusia și Austro-Ungaria

În 1883, România se aliase în secret cu Austr0-Ungaria de teama Rusiei care susținea Bulgaria. După 1908, România e tot mai reticentă față de Puterile Centrale iar Bulgaria se apropie de acestea, pentru că nu se înțelegea cu Serbia, tot mai apropiată de Rusia.

În Primul Război Mondial, România e neutră până la 1916. Atunci atacă Austro-Ungaria, dar pe fondul unor ezitări ale Antantei, Bulgaria și Austro-Ungaria alături de Germania ocupă la 6 decembrie 1916 România până la Milcov. Bulgaria ocupă Dobrogea și prin pacea separată din 7 mai 1918, România mai are dreptul din Dobrogea la doar un drum comercial spre Constanța.

Tratatul de la Neuilly sur Seine: Dobrogea si Cadrilaterul redevin românești

Tratatul de la 27 noiembrie 1919 dintre puterile învingătoare și Bulgaria readuc Dobrogea de Sud României. Bulgaria cedează teritoriile sârbești ocupate anterior Serbiei, iar Grecia câștigă toate teritoriile tracice de est ale Bulgariei care pierde șansa de a avea ieșire la Marea Egee.

Bulgaria va intra apoi în rândul statelor revizioniste în 1940, preluând de la România Cadrilaterul prin Tratatul de la Craiova din 7 septembrie 1940. Boris III și generalul Hristo Lukow vor conduce un stat cu o politică antisemită și pro-nazistă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News