Tratativele iranienilor cu rușii de la Lukoil România. Cine ne vinde carburanții în benzinării

Tratativele iranienilor cu rușii de la Lukoil România. Cine ne vinde carburanții în benzinării

Pe piața locală de distribuție a carburanților și-ar putea face intrarea un nou jucător. Potrivit informațiilor obținute de EVZ, grupul rus Lukoil negociază de la începutul anului vânzarea rafinăriei Petrotel, dar și a benzinăriilor, către o companie iraniană

Mutarea ar avea loc în contextul în care rușii sunt tot mai interesați de piața iraniană, scoasă de la începutul anului de sub embargo, unde vor să se implice în explorarea şi producţia de hidrocarburi.

La o solicitare trimisă de EVZ încă de la finele lunii aprilie, reprezentanţii Petrotel- Lukoil au negat că au de gând să vândă activele din România. „Primim periodic oferte privind vânzarea activelor noastre dintr-o ţară sau alta. Considerăm că rafinăria Petrotel este bine integrată în lanțul tehnologic al companiei, de aceea nu este rațional să vindem acest activ”, a fost răspunsul primit de la Petrotel.

Vinerea trecută, însă, chiar preşedintele grupului Lukoil, Vagit Alekperov, a declarat într-un interviu pentru presa rusă că ia în calcul să vândă toate cele patru rafinării din Europa sau o parte din ele. „Acestea nu sunt active care sunt strategice pentru noi în prezent”, a spus Alekperov, citat de Novinite. El a adăugat că grupul se concentrează pe producţia de hidrocarburi, ceea ce i-ar putea obliga să ia „decizii cruciale” privind soarta acestor active.

Sentimente antirusești

Surse bine informate neau declarat însă că rușii de la Lukoil, implicați din 2015 în România într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, au demarat la începutul anului discuţii cu iranienii pentru vânzarea rafinăriei Petrotel, dar şi a benzinăriilor. Mutarea s-ar încadra în strategia anunţată de grup de a ieși treptat din retailul din zona baltică și cea est-europeană, unde Lukoil a suferit o scădere a vânzărilor, „din cauza unui sentiment antirusesc în creștere”.

Topul distribuitorilor de combustibili

În România, Lukoil deţine a treia rafinărie ca mărime, Petrotel Ploieşti, dar şi a treia reţea de distribuţie după număr de staţii şi vânzări. Cel mai mare lanț de benzinării aparține OMV Petrom, controlat de grupul austriac OMV, urmat de Rompetrol, brand operat de grupul petrolier de stat kazah KazMunaiGaz. Ungurii de la MOL vin puternic din urmă, având în plan ca până în 2017 să ajungă pe locul 3. De câţiva ani, azerii de la SOCAR şi ruşii de la Gazprom au intrat pe piaţă, dar nu au o poziţie relevantă.

Începe lupta pentru „aurul negru” iranian

De la ridicarea sancţiunilor internaţionale asupra Iranului, Lukoil a fost printre primii cumpărători ai țițeiului iranian, la Constanța. Ruşii au negociat ca în schimbul „aurului negru” să livreze Iranului produse petroliere, în condiţiile în care republica islamică are probleme legate de capacitatea sa de rafinare. În România, grupul rus Lukoil este implicat şi în explorarea gazelor din Marea Neagră.

FOTO: Iran ocupă locul unu în lume la rezervele dovedite de gaz și locul patru la cele de petrol FOTO: AGERPRES

În perimetrul Trident concesionat alături de Romgaz, evaluările preliminare indică rezerve de gaze de 32 miliarde metri cubi, cam de trei ori mai mult decât producţia actuală totală a României pe an. Nu se compară cu rezervele uriaşe de hidrocarburi ale Iranului, care până în luna octombrie ar putea finaliza legislaţia privind admiterea investitorilor străini la zăcăminte. „Iranul este ţara cu cele mai mare rezerve de gaze şi ţiţei din lume. Vrem să revenim acolo”, a explicat şeful Lukoil, Vagit Alekperov.