Tratamente revolutionare pentru bolnavii de cancer

Tratamente revolutionare pentru bolnavii de cancer

Laserterapia sau electrorezectia, tehnici bronhoscopice, trateaza mai ales cancerul incipient de trahee sau bronhii.

Procedurile bronhoscopice (laserterapia, electrorezectia, crioterapia, brahiterapia etc.) sunt o sansa reala de vindecare pentru bolnavii care au bronhiile sau traheea astupate cu un tesut tumoral (canceros sau nu). Aceste tehnici sunt aplicate si in tratamentul cancerului incipient care nu a depasit peretele bronsic. Specialistii avertizeaza ca procedurile nu trateaza cancerul aflat in stadii avansate, doar imbunatatesc pe moment respiratia si calitatea vietii pacientului. De cativa ani, aceste tehnici sunt folosite si in spitale romanesti.

Laserterapia, combinata cu electrorezectia

„Crioterapia este o metoda cu efect lent, destul de putin folosita si in alte tari. Tesutul poate fi indepartat dupa 48, 72 de ore de la inghetarea lui. De obicei, intr-o obstructie (astupare) de cai aeriene mari este nevoie de actiune rapida, altfel pacientul se poate asfixia”, spune Ruxandra Ulmeanu, medic primar bronhologie-pneumologie in cadrul Serviciului de Bronhologie al Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” din Capitala.

Ne puteți urmări și pe Google News

In laserterapie, razele laser distrug tesuturile de la distanta mare. „Raza laser ajunge la tesutul-tinta printr-o fibra optica flexibila din cuart. Fibra (sonda) este condusa in caile aeriene prin canalul de lucru al unui fibroscop. Sonda nu trebuie sa atinga tesutul”, mai explica pneumologul.

Electrorezectia nu penetreaza tesutul in adancime ca laserul, insa este o metoda mai putin susceptibila la sangerari. Laserul, in schimb, poate cauza sangerari. De aceea, se recomanda combinarea laserterapiei cu electrorezectia endoscopica. In electrorezectie se foloseste un curent de inalta frecventa cu efect combinat de taiere si coagulare. Dupa ce calea aeriana a fost „destupata”, se pot introduce proteze pentru a mentine deschiderea cailor aeriene.

Ventilatie in sistem jet

Interventiile se fac cu anestezie generala, chiar pe calea pe care pacientul ar trebui sa respire, de aceea este necesara o ventilatie speciala, in sistem jet. „Oxigenul este introdus in jet in trahee, cu o concentratie maxima de 50%, altfel amestecul devine inflamabil”, mai explica doctorul. Totul se realizeaza printr-un bronhoscop rigid, in care este introdus endoscopul flexibil si fibra laser. Tot prin bronhoscopul rigid se asigura si ventilatia.

Interventia poate dura intre 20 de minute si una-doua ore. Sunt cazuri in care pacientul poate pleca acasa imediat dupa ce a trecut efectul anesteziei. Pentru asigurati, costul operatiilor este acoperit din fondul de sanatate. Daca pacientii au nevoie de proteza, trebuie sa plateasca aproximativ 1.000 de euro.

Dictionar

Electrorezectie - procedura endoscopica pulmonara care presupune folosirea unui curent de inalta frecventa. Acesta taie tesutul tumoral si coaguleaza in acelasi timp. Electrorezectia nu penetreaza tesutul in adancime asemeni laserului, insa este o metoda care produce o sangerare mai mica.

Laserterapie - procedura endoscopica pulmonara care presupune distrugerea tesutului prin expunere la raze laser. Pentru ca laserul patrunde in adancime, procedura poate fi folosita pentru indepartarea tesutului la distante mai mari decat electrorezectia.

Crioterapie - procedura endoscopica pulmonara care presupune utilizarea temperaturilor scazute pentru distrugerea tesutului tumoral. Are un efect intarziat, agentii criogeni (cum ar fi azotul lichid) distrugand tesutul in 48-72 de ore.

Util

Unde se fac operatiile

Procedurile bronhoscopice se realizeaza in tara noastra la Spitalul Militar Central si la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, ambele din Capitala. Poti afla detalii despre aceste tehnici la Institutul „Marius Nasta”, telefon 021/335.69.10 (centrala) si la Spitalul Militar Central, telefon 021/319.30.51 (centrala).