Românii asiguraţi vor putea primi servicii medicale în spitale din Uniunea Europeană, fără bani, prin sistem de co-plată sau cu asigurare suplimentară.
Dacă veţi dori să aveţi parte de servicii medicale în alte ţări din UE, veţi avea posibilitatea să beneficiaţi de ele, potrivit unei directive care urmează să fie aprobată de Parlamentul European cel mai târziu în 2010. Dacă preţul tratamentului în străinătate este mai mare decât cel din România, este posibil ca diferenţa să fie suportată de pacient sau de o asigurare medicală privată.
Modalităţile de plată, încă în dezbatere
Pacienţii care se află de mult timp pe listele de aşteptare pentru a primi tratament sau cei care vor să-şi facă o intervenţie chirurgicală în străinătate vor putea face acest lucru dacă sunt asiguraţi. Modalitatea de plată a serviciilor medicale din străinătate nu este încă stabilită, ea urmând să fie dezbătută. O variantă ar fi ca pacientul român să plătească spitalului din străinătate serviciile medicale oferite, iar banii să-i recupereze de la Casa de Asigurări de Sănătate. O altă soluţie ar fi ca spitalul din străinătate să încaseze banii direct de la Casa de Asigurări din România. Dacă tratamentul este mai scump în străinătate decât în România, diferenţa va trebui plătită fie de pacient, fie din asigurarea medicală privată, dacă acesta beneficiază de aşa ceva.
Pacienţii vor putea alege singuri ţara şi spitalul în care doresc să se trateze şi nu vor avea nevoie de aprobarea medicului curant.
„Vor exista centre de informare despre spitalele din străinătate, cel mai probabil în Bucureşti, iar informaţiile vor putea fi accesate şi pe internet. Sunt foarte mulţi pacienţi care aşteaptă mulţi ani să poată beneficia de un tratament în străinătate care le-ar salva viaţa“, explică Cristian Buşoi, membru al Parlamentului European.
Directiva i-ar avantaja şi pe românii din străinătate. „Românii care locuiesc în străinătate şi care nu au acolo asigurare medicală vor putea beneficia de avantajele acestei directive“, mai spune Cristian Buşoi.