Tratament revoluționar: „Rachete” împotriva cancerului

Tratament revoluționar: „Rachete” împotriva cancerului

Dr. Florin Băcanu, vicepreședintele Societății Naționale de Oncologie, este unul dintre medicii optimiști în ceea ce privește vindecarea bolilor de cancer.

La nivel mondial, aproximativ șapte milioane de oameni mor, anual, din cauza cancerului, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Datele sunt extrem de sumbre, mai ales că aceeași instituție arăta în 2014 că numărul de cazuri de cancer la nivel mondial va crește în următoarele două decenii cu 70%.

Cu toate acestea, există voci care spun că știința evoluează foarte repede, iar progresul din medicină în ceea ce privește tratarea cancerului este din ce în ce mai bun. Dr. oncolog Florin Băcanu, vicepreședinte al Societății Na ț i o n a l e de Oncologie, este unul dintre medicii români care susține că noile metode de tratare a acestei maladi cumplite sunt revoluționare, iar efectele lor au început să se vadă în toată lumea. Una dintre condițiile vitale este ca boala să fie depistată în stadiul incipient!

„Dacă vreau să elimin un terorist, nu bombardez tot muntele”

„O metodă revoluționară de tratare a cancerului se numește «terapia-țintă». Ea are ca efect tratarea bolii strict la nivel local. De exemplu, în viitor s-ar putea renunța la chimioterapie, care este asemenea unei împușcături cu alice, care afectează întregul organism, și se va lucra cu așa-numitele «rachete inteligente ». Este ca în cazul unui război inteligent. Dacă vreau să elimin un terorist care se ascunde într-o peșteră, nu bombardez tot muntele, ci trimit o rachetă după el în peșteră, ca să-l detecteze după căldură”, ne-a explicat dr. Florin Băcanu. Specialistul spune că, pe de-o parte, această metodă acționează mai bine asupra bolii, iar pe de altă parte, se reduc foarte mult efectele adverse ale tratamentelor actuale, cum este, de exemplu, chimioterapia.

Imuno-oncologia, lupta organismului cu boala

„O altă tehnică re vo luționară la care specialiștii în oncologie din toată lumea lucrează, și care va fi folosită la scară largă în viitorul apropiat, este imono-oncologia. Această terapie are potențialul de a transforma radical terapiile clasice ale cancerului. Imuno-oncologia reprezintă o abordare inovatoare a cercetărilor din domeniul cancerului ce urmărește să determine sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva celulelor tumorale. Organismele noastre nu sunt capabile să lupte cu celulele cancerigene, însă, prin această terapie se urmărește întărirea apărării organismului și repunerea în acțiune a acestui aparat de luptă”, ne-a mai explicat dr. Băcanu.

„Sperăm ca, până în 2020, această boală să fie ținută în frâu”

Optimist în ceea ce privește tratamentele împotriva cancerului în următorii ani este și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cezar Irimia crede că, în următorii ani, cancerul va deveni o boală cu o rată de supraviețuire foarte mare.

„Sperăm ca până în 2020, diagnosticele cancerului să fie reconsiderate, iar această boală să poată fi ținută în frâu. Totodată, credem că în următorii ani pacienții diagnosticați cu această boală vor avea șanse foarte mari de supraviețuire, la fel cum este acum hepatita. Specialiștii din domeniul oncologiei, la nivel mondial, au făcut, recent, multe descoperiri care ne transmit o stare de optimism”, ne-a declarat Cezar Irimia (foto).

Președintele FABC spune că în următorii ani, cancerele de sânge precum leucemia sau non-hodgkin vor putea fi stăpânite, astfel încât pacienții să aibă o rată de supraviețuire de peste 90%. „Aceste boli trebuie descoperite la timp. Cea mai bună soluție este să mergem de cel puțin două ori pe an la doctor pentru controale de rutină. Iar asta nu înseamnă că suntem ipohondri”, ne-a mai spus Irimia.