Tratament revoluționar! Medicamentul care ar putea preveni o boală cruntă a fost testat
- Emma Cristescu
- 15 noiembrie 2021, 05:58
Cercetătorii americani au venit cu o veste incredibilă! Un nou medicament pentru prevenirea paraliziei a fost testat pe şoarecii cu coloana vertebrală secţionată. Un miracol s-a întâmplat la doar patru săptămâni de tratament.
Cercetarea celor de la Northwestern University a apărut în revista Science. Specialiștii vor prezenta tratamentul Agenţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, anul viitor, în vederea testării pe oameni.
''Obiectivul cercetării noastre a fost acela de a dezvolta o terapie transferabilă la om, care ar putea fi utilizată în spitale pentru a preveni paralizia victimelor unor traume majore sau care suferă de afecţiuni'', a declarat pentru AFP profesorul Samuel Stupp, conducătorul studiului.
Paralizia este una dintre principalele problemele la care medicii nu au găsit remedii.
Experimente pe șoareci
Cel experimentat de Samuel Stupp utilizează nanofibre pentru a imita structura ''matricei extracelulare'', o reţea de molecule care se dezvoltă în mod natural în zona ţesutului celular. Fiecare nanofibră, care este de 10.000 de ori mai subţire decât un fir de păr, conține sute de mii de molecule numite peptide, ajutând în vederea regenerării nervilor.
Această terapie , care se prezintă sub formă de gel, a fost injectată în ţesuturile din zona măduvei spinării şoarecilor de laborator la 24 de ore după ce le-a fost ruptă coloana vertebrală.
Specialiștii au hotărât să aștepte o oră pentru un rezultat asemănător cu al oamenilor. Aceștia nu sunt tratați imediat după ce au un accident sau o traumă.După 4 săptămâni, cercetătorii au demonstrat că șoarecii au avut coloană ca nouă, iar cei care nu au avut parte de tratament au rămas imobilizați.
Pe lângă asta, s-a refăcut un strat protector de axoni importanţi pentru transmiterea semnalelor electrice, s-au dezvoltat vasele de sânge care furnizează nutrienţi celulelor distruse şi mai mulţi neuroni motori au trecut testul.
Mutații șocante
Cercetătorii au făcut două versiuni de experiment, una cu mutaţie şi alta fără, descoperind că animalele care au primit versiunea modificată şi-au recuperat o mai mare parte din mobilitate.
''În prezent, nu există niciun tratament pentru leziunile măduvei spinării, iar aceasta este o problemă uriaşă. Întrebarea este cum va aborda Agenţia americană pentru medicamente aceste terapii deoarece sunt în totalitate noi'', a concluzionat Samuel Stupp, potrivit agerpress.ro