Evenimentul Zilei > Actualitate > EXPERIMENT CONTROVERSAT. Șoarecii, folosiți de cercetători pentru rescrierea secvențelor de ADN
EXPERIMENT CONTROVERSAT. Șoarecii, folosiți de cercetători pentru rescrierea secvențelor de ADN

EXPERIMENT CONTROVERSAT. Șoarecii, folosiți de cercetători pentru rescrierea secvențelor de ADN

Mai mulți cercetători din Statele Unite ale Americii fac o serie de experimente pe șoareci cu scopul de-a anumite gene în rândul speciilor sălbatice.

Experimentele au relevat faptul că un impuls genetic are capacitatea de-a reconfigura schema genetică a șoarecilor. În limbaj tehnic, Impulsurile genetice (gene drive) transgresează regulile normale ale moștenirii pentru a se asigura că anumite gene, adesea în versiuni modificate, sunt transmise generației următoare la o rată mai crescută decât în mod natural. Scopul experimentelor făcute de cercetătorii din SUA este acela de-a combate epidemii ca malaria prin rescrierea codului genetic la țânțarii care poartă parazitul responsabil de răspândirea bolii.

Impulsurile genetice au fost folosite pentru infertilizarea țânțarilor și este posibil ca această populație să scadă vizibil. Tot impulsurile genetice au făcut ca insectele să fie mai rezistente la infecțiile provocate de paraziți.