Traseu tematic în Lunca Mureşului

Traseu tematic în Lunca Mureşului

Câţiva studenţi timişoreni şi bucureşteni au amenajat zona Prundu Mare din aria protejată.

Un traseu tematic şi natural aranjat de cei mai buni peisagişti din vestul ţării şi din Bucureşti a fost prezentat, luni, la Timişoara, ca exemplu de amenajare teritorială. Asociaţia Peisagiştilor din România (AsoP) s-a implicat în peisagistica Parcului Natural Lunca Mureşului (Arad). Ei au amenajat un traseu cu o potecă din lemn, suspendată la jumătate de metru înălţime, pe piloni, în zona Prundu Mare (aria protejată a Luncii), pentru a reduce impactul negativ al vizitatorilor în zonă şi pentru a permite vizitarea şi în vremea inundaţiilor (primăvara şi toamna). Traseul leagă balta Bezdin de observatorul Prundu Mare.

"Lunca Mureşului e un ecosistem tipic de zonă umedă cu ape curgătoare şi stătătoare, cu păduri aluviale, galerii de sălcii şi plopi, precum şi zăvoaie şi şleauri de câmpie, important loc de cuibărire şi pasaj pentru circa 200 de specii de păsări, multe dintre ele fiind sub un regim strict de protecţie pe plan internaţional", arată pagina web a proiectului.

Lunca e inclusă în Lista Ramsar a Zonelor Umede de Importanţă Internaţională şi în Reţeaua Natura 2000. Este sit de importanţă comunitară de protejare a 30 de specii şi 12 habitate, cât şi arie de protecţie specială avifaunistică (41 de specii de păsări).

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalul punct de atracţie a zonei e Balta Bezdin, singurul loc din Arad unde vegetează natural nufărul alb, dovada vie a faptului că poluarea nu a atins încă arealul. Nuferii pot fi admiraţi în fiecare vară, între lunile mai şi septembrie.

"Vizitarea bălţilor Bezdin nu se va mai face aleatoriu"

Construcţia efectivă a traseului a fost realizată în cadrul unor ateliere la care au participat studenţi de la Peisagistică (USAMV Bucureşti şi USAMVB Timişoara), studenţi ai Facultăţii de Arhitectură din Timişoara, cărora li sau alăturat cercetaşii, membri ai Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României, Centrul Local Phoenix din Arad şi angajaţii Parcului Natural Lunca Mureşului, precum şi voluntari din judeţele Timiş şi Arad.

"Vizitarea zonei bălţilor Bezdin nu se va mai face aleatoriu, periclitând habitatele şi ecosistemul, ci pe trasee bine definite, în pădure", a declarat Andrei Condoroş, secretarul general AsoP.

Luni, la Atelierului de Urbanism (Str. Alba Iulia, nr. 2) al Primăriei Timişoara, munca peisagiştilor a fost expusă sub forma unor fotografii. "Prin această expoziţie vrem să-i facem pe oameni conştienţi de fragilitatea şi importanţa menţinerii la nivel european a ecosistemului bălţii Bezdin şi a Parcului Natural Lunca Mureşului", a mai declarat Condoroş.