Transporturile ilegale de lemn au scăpat de sub control. Vulnerabilitățile ne vor lăsa fără păduri

Transporturile ilegale de lemn au scăpat de sub control. Vulnerabilitățile ne vor lăsa fără păduriSursa foto: Arhiva EvZ

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat rezultatele unui program pilot dezvoltat în parternieriat cu Google, menit să detecteze fotografiile clone și neconfome introduduse în sistemul de trasabilitate pentru transporturile de lemn (SUMAL).

Transporturile ilegale de lemn au scăpat de sub control

Vertex AI, programul pilot a analizat livrările de lemn din luna noiembrie. Au fost depistate peste 11.00 de fotografii neconforme. Jumătate dintre acestea au fost catalogate drept suspecte. Imaginile surprinse de Vertex AI a redat aceleași elemente prezentate și de Garda Forestieră: Margini de telefon, culoarea violet albăstruie, pixeli, imagini neclare, matricea ecranelor fotografiate.

Pentru ca transporturile de lemn să fie declarate legale, șoferii introduc în sistem detaliile transportului și fotografii cu camionul încărcat. După care se eliberează un cod, iar în baza acelui cod Poliția și Garda Forestieră pot verifica legalitatea și proveniența lemnului.

O practică introdusă la nivel național

Cu toate acestea sunt companii care au reușit să eludeze sistemul. Oamenii legii au descoperit că transportatorii de lemne folosesc sistemul SUMAL pentru a ascunde masa lemnoasă tăiată ilegal, fără acte de proveniență. Una dintre aceste metode constă în introducerea datelor false.

Legiuitorul a modificat legea în aprilie 2022 astfel încât trasporturile care folosesc fotografii clonă să fie declarate ilegale. În cele din urmă această practică a devenit una comună la nivel național, iar ministerul mediului a fost nevoit să schimbe din nou legislația.

Transport lemne

Sursa foto: Arhiva EvZ

Mircea Fechet, primele măsuri pentru procesatorii de lemn

Cu toate că Mircea Fechet a anunțat că folosirea fotografiilor false reprezintă fals în declarații, practica a fost utilizată și de Kronospam unul dintre cei mai mari procesatori de lemn din lume. Jurnaliștii au identificat 240 de fotografii neconforme. Oficialii de la Kronospan au subliniat că achiziționează doar lemn legal. Surse citate de riseproject au precizat că este foarte probabil ca sistemul Vertex AI să nu indetifice toate neregulile.

„Sumal 2.0 deși este cel mai inovativ sistem de trasabilitate la ora asta. Are și imperfecțiuni și poate fi dezvoltat în continuare. Nicio autoritate nu poate să țină pasul la viteza cu care unii încearcă încă să-l ocolească”, a susținut de la microfonul conferinței secretarul de stat responsabil de păduri, Sorin Banciu. „Toate aceste mici vulnerabilități sau posibilități de a ocoli sistemul SUMAL vor fi închise”, a adăugat Banciu.

Defrișare

Sursa foto: Arhiva EvZ

Explicațiile companiilor procesatoare de lemn

RISE a dus demersul mai departe și a solicitat un punct de vedere de la Kronospan prin care să explice fotografiile clonă cu transporturile de lemn care au ajuns la Sebeș. Reprezentanții companiei s-au îndreptat către Ministerul Mediului pentru a cere lămuriri despre „responsabilitatea destinatarilor în a verifica fotografiile din SUMAL”.

Din răspunsul ministerului Mediului reiese că dezvoltatorul SUMAL 2.0 nu deține expertiza pentru a identifica imaginile clonă, iar „autenticitatea fotografiilor poate fi efectuată doar de către experți autorizați în astfel de acțiuni”.

Până la lansarea testului pilot, Garda Forestieră a identificat aproximativ 2.000 de cazuri cu fotografii clonă. Neregulile au fost depistate prin sondaj, sesizări și verificări în teren. În 18 luni s-au dat amenzi în valoare de 2 milioane de euro și a fost confiscată masă lemnoasă în valoare de 1,6 milioane de euro.

Furt lemn

Sursa foto: Arhiva EvZ

S-au dat amenzi în valoare de 2 milioane de euro

Aceeași sursă mai precizeză că numărul fotografiilor clonă au variat până la câteva zeci în cazul unei singure companii. Însă, în cazul companiei Kronospan numărul fotografiilor clonă ridicate în SUMAL se ridică la 244.

Sistemul pilot ar urma să fie pus în practică, iar ministerul Mediului va organiza o licitație în acest sens. Cu toate acestea, inspectorii din Garda Forestieră și polițiștii din IGPR au subliniat că fenomenul fotografiilor clonă nu poate fi eradicat fără utilizarea inteligenței artificiale, conectată la sistemul de trasabilitate a masei lemnoase.

Toate cele 11.000 de transporturi suspecte au ajuns pe masa inspectorilor de la Garda Forestieră. Ministerul a anunțat că în cazul fotografiilor clonă se vor formula plângeri penale pentru fals informatic.