Transportul public, pistele pentru biciclişti şi fluidizarea traficului în Bucureşti, măsuri prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aerului

Transportul public, pistele pentru biciclişti şi fluidizarea traficului în Bucureşti, măsuri prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aerului

Îmbunătăţirea calităţii transportului public, realizarea pistelor pentru biciclete sau gestionarea traficului în zona centrală sunt doar câteva dintre măsurile prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aerului, dezbătut ieri după amiază într-o şedinţă a PMB.

Document elaborat în conformitate cu reglementările europene în domeniul protecţiei mediului, Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Bucureşti (PICA) a adunat ieri într-una din sălile Primăriei Generale a Capitalei, într-o dezbatere publică reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale de profil, dar şi simplii cetăţeni interesaţi de măsurile ce se impun de către Municipalitate pe marginea unor subiecte de interes public: măsuri care vizează traficul rutier, spaţiile verzi şi eficienţa energetică, elaborate în raport cu principalele surse de poluanţi din Capitală: traficul (oxizi de azot), încălzirea rezidenţială (particule în suspensie) şi industria şi serviciile (benzen). Îmbunătăţirea calităţii transportului în comun este una dintre măsurile ce urmează a fi luată spre beneficial bucureştenilor.

Licitaţie pentru achiziţionarea a 400 de autobuze noi Euro6

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit comunicatului PMB, edilii se pregătesc să pună punct final licitaţiei pentru  achiziţionarea a 400 de autobuze noi, Euro6, motiv pentru care au fost deja alocaţi bani de la buget pentru achiziţionarea a 100 de troleibuze, 100 de tramvaie şi a 42 de autobuze electrice. Nu în ultmiul rând, se are în vedere modernizarea, reabilitarea şi extinderea reţelei de transport electric (tramvaie). Conform studiilor, prin implementarea acestor măsuri, numărul de călători care utilizeaza transportul public va creşte cu 30 %. „Actuala administraţie va depune proiecte în valoare de 200 de milioane de euro pentru finanţare din fonduri europene sau naţionale în vederea îmbunătăţirii transportului public de călători în regiunea Bucureşti-Ilfov”, a declarat Aura Raducu, director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov. Edilul a făcut trimitere expresă la “înnoirea parcului autor RATB, modernizarea a 100 de tramvaie, reabilitarea şi modernizarea depourilor şi integrarea tarifară a tuturor mijloacelor de transport în comun care circulă în zona metropolitana Bucureşti-Ilfov”.

Benzi unice pentru RATB

O alta măsură propusă face referire la modernizarea şi extinderea (acolo unde situaţia o permite) arterelor de circulaţie, dar şi crearea de benzi unice dedicate transportului public şi vehiculelelor de intervenţie, în acest sens luându-se în calcul realizarea a 8.4 km de bandă unică. Problema intersecţiilor pare şi ea de interes pentru Municipalitate, necesitatea introducerii tuturor intersecţiilor din Municipiul Bucureşti în sistemul BTMS constituind potrivit comunicatului PMB o necessitate. Reprezentanţii Municipalităţii au arătat că în acest moment sunt 213 intersecţii integrate în sistem, urmând ca până în vara lui 2019 să fie introduse toate cele 435 de intersectii. Potrivit Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Bucuresti, se are în vedere şi realizarea de facilitati park & ride la staţiile cheie de transport public şi staţii de transport intermodale tren-autobuz/metrou. În acest sens, într-o primă fază, METROREX va construi o staţie intermodală la noua statie de metrou Străuleşti de pe Magistrala 4, ulterior PMB completând schema cu alte  3 staţii intermodale: la Pantelimon Vergului (la noul terminal intermodal de la capatul tramvaielor 14 si 55), la Prelungirea Ghencea Domnesti (la viitorul terminal intermodal de pe DNCB Domnesti), pe Sos. Berceni (la statia de metrou Dimitrie Leonida).

100 km de piste pentru biciclete în Bucureşti

Pistele pentru biciclete nu sunt nici ele trecute cu vederea crearea de staţii de închiriere pentru biciclişti şi parcări pe traseele nou create fiind în plan. In acest sens, reprezentantii Municipalitatii  au subliniat faptul ca în perioada următoare se vor finaliza câteva studii de fezabilitate pentru realizarea acestor piste, iar în martie va fi demarat proiectul comun cu Ministerul Mediului, în valoare de 10 milioane de euro, pentru realizarea a 100 km de  piste pentru biciclete in Capitala. Aceste trasee vor avea continuitate, intenţia iniţiatorilor de proiect fiind să transforme bicicleta într-un mijloc  transport, nu doar de recreere. De altfle, în cadrul proiectului ”Biciclisti in Bucuresti”, Municipalitatea a acordat un numar de 30 de mii de vouchere in valoare de 500 de lei pentru achizitionarea de biciclete.