Transportatorii, disperați de timpul de așteptare la trecerea din Republica Moldova în România

Transportatorii, disperați de timpul de așteptare la trecerea din Republica Moldova în România Sursa foto: Google Photo

Răbdarea camionagiilor este greu încercată atunci când trebuie să treacă din Republica Moldova în România. Timpul de așteptare este uriaș, iar transportatorii cer măsuri urgente.

A devenit o aventură, pentru camionagii trecerea din Republica Moldova în România. Timpul de așteptare a crescut enorm, așa că transportatorii cer oficialilor de la Chișinău și București să ia măsuri pentru a înlesni traficul.

Luna trecută, formalitățile durau aproximativ 48 de ore. Acum, se așteaptă chiar și 9 zile!

În apropiere de Leușeni, coloana de camioane se întinde pe aproape opt kilometri. Camionagii fără încărcătura stau pe loc mai mult de 20 de ore, iar cei cu mărfuri ajung sa stea și trei zile. Oamenii spun ca încă vor mai sta. Nu au încotro. Potrivit transportatorilor, această stare de lucruri este una anormală.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa foto: captura video

Responsabilii de la punctul de frontieră Leușeni au creat benzi separate pentru camioanele fără marfă și cele cu încărcătură. Eugen Guranda, șeful Postului vamal Leușeni, spune că odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, toate tranzacțiile economice s-au reorientat către piața Uniunii Europene.

Probleme mari la trecerea din Republica Moldova în România

„Traficul camioanelor la frontiera cu moldo-română, practic s-au dublat. Serviciul vamal în fiecare zi depune eforturi maxime pentru a procesa cât mai multe camioane, dar noi cumva suntem și legați de capacitatea de procesare de către autoritățile vamale române”. A explicat Eugen Guranda, șeful postului vamal Leușeni, conform jurnaltv.md.

În aceste condiții, oficialii de la Chișinău vor să conceapă un mecanism de programare pentru trecerea frontierei, care va fi lansat în luna ianuarie a anului viitor, după cum notează sursa citată.

„Ce ține de transportul de mărfuri, așa cum am mai spus de multe ori: problema nu este la Ministerul pe care îl administrez. Este o problemă de trecere a frontierei, la Serviciu vamal și la poliția de frontieră. Ceea ce facem noi la minister este să elaborăm acel mecanism de programare la trecerea frontierei ca să nu avem aceste așteptări în coadă acolo, dar transportatorii să știe exact când să se pornească ca să nu fie nevoiți să aștepte câte 6-7 zile”, a spus Andrei Spînu, ministrul Insfrastructurii și Dezvoltării Regionale.