Transplant de destin

Transplant de destin

Un american care a beneficiat de un transplant de cord s-a căsătorit cu văduva donatorului şi şi-a pus capăt zilelor exact ca acesta.

Un american care a primit prin transplant inima altui bărbat care se sinucisese şi-a luat viaţa exact în acelaşi fel, la 12 ani după operaţie, scrie cotidianul britanic „The Daily Telegraph“. Mai ciudat, aceeaşi femeie a rămas văduvă pentru a doua oară în urma unor tragedii trase la indigo.

Sonny Graham, care a primit inima lui Terry Cottle, se căsătorise cu fosta soţie a donatorului. Cei doi s-au întâlnit după ce Graham a început să-i scrie femeii, după ce a aflat că inima lui i-a aparţinut defunctului ei soţ.

La 12 ani după realizarea cu succes a transplantului, Graham, în vârstă de 69 de ani, s-a sinucis trăgându- şi un glonţ de carabină în beregată. Corpul său neînsufleţit a fost descoperit în garajul casei. Poliţia din Vidalia, Georgia, a comunicat că nu au existat indicii care să sugereze altceva decât sinuciderea.

Salvat de sinucigaş

În 1995, Graham se afla la un pas de moarte din cauza unei maladii cardiace avansate, unica lui salvare fiind un transplant. El mai avea aproape şase luni de trăit, când Universitatea de Medicină a Carolinei de Sud l-a anunţat că există o inimă disponibilă.

Graham s-a dus la spital şi a făcut transplantul în aceeaşi zi în care a primit telefonul.

Inima îi aparţinuse lui Cottle, care, la 33 de ani, se sinucisese trăgându-şi un glonţ în cap. La acea vreme, Graham nu cunoştea identitatea donatorului, ci doar că inima aparţinuse unui bărbat de 33 de ani. Un an mai târziu, el a contactat agenţia care s-a ocupat de donarea organului, dorind să mulţumească familiei bărbatului datorită căruia se afla încă în viaţă. Aşa a început să-i scrie tinerei văduve Cheryl, acum în vârstă de 39 de ani, mamă a patru copii din prima căsătorie.

Recunoştinţă şi dragoste

Ulterior, cei doi s-au şi întâlnit, s-au îndrăgostit şi s-au căsătorit, mutându-se împreună din California în Georgia. „Întâlnirea cu Sonny a făcut totul mai uşor pentru mine, ştiind că din ceva atât de rău a putut ieşi ceva atât de bun“, declara Cheryl după căsătorie, încheiată în 2004. Într-un interviu acordat în 2006, Graham declarase că a simţit un ataşament neobişnuit şi instantaneu când a văzut-o prima oară pe Cheryl. „Era ca şi cum o ştiam de ani de zile. Nu-mi mai puteam lua ochii de la ea“, a spus el.

Femeia, de profesie asistent medical, este atât de îndurerată de pierderea celui de-al doilea soţ, cât şi consternată de bizareria situaţ iei. Nici ea, nici vreunul dintre prietenii lor nu remarcaseră la Sonny Graham vreun semn de depresie cât de mic. Bărbatul nu a lăsat nici obişnuitul „bilet al sinucigaşului“.

EFECTE SECUNDARE

Memorie celulară

Unii oameni de ştiinţă spun că există peste 70 de cazuri documentate despre persoane care în urma unui transplant au suferit modificări bruşte de personalitate, preluând una sau mai multe dintre caracteristicile donatorului. Luna trecută, o femeie din Lancashire, Marea Britanie, a declarat că gusturile sale literare s-au schimbat radical, în urma unui transplant de rinichi. Cheryl Johnson, care citea numai biografii de celebrităţi şi cărţi „uşoare“, precum „Codul lui Da Vinci“, a început să lectureze opere clasice, precum „Război şi Pace“, de Tolstoi. În Statele Unite, profesorul Leslie Takeuchi, de la Universitatea Carolinei de Nord, dă un exemplu şi mai radical: o lesbiană de 29 de ani, pasionată de mâncărurile fastfood, a primit inima unei tinere de 19 ani, care fusese vegetariană şi înnebunită după bărbaţi. După transplant, femeia a descoperit că nu mai poate consuma carne şi că-i plac bărbaţii, căsătorindu-se cu unul. Fenomenul, numit memorie celulară, nu este unanim acceptat în lumea ştiinţifică.

Ne puteți urmări și pe Google News