Odată cu începerea negocierilor pe care Republica Moldova le-a început cu Uniunea Europeană, pentru aderare, și autoproclamata regiune separatistă Transnistria ar trebui să adopte legislația UE. Oficialii de la Chișinău le vor propune celor de la Tiraspol acest lucru, după cum a anunțat Cristina Gherasimov, vicepremierul pentru Integrare Europeană.
Propunerile pe care Transnistria le va primi din partea Chișinăului
Afirmațiile au fost făcute în cadrul conferinței de la Luxemburg. Reprezentanta Basarabiei a fost întrebată dacă există pași concreți pentru rezolvarea diferendului transnistrean, în condițiile în care unul dintre capitolele negocierilor de aderare vizează securitatea frontierelor.
„Regiunea transnistreană este parte din Republica Moldova și acquis-ul este propus pentru adoptare și implementare pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Inclusiv așa-numitele autorități de la Tiraspol urmează să facă cunoștință, dacă vor fi interesate în acest acquis, și deja să discutăm despre cum putem să-l adoptăm și implementăm pe teritoriul regiunii transnistrene”, a afirmat Cristina Gherasimov.
Ce precizări a făcut Cristina Gherasimov, vicepremierul pentru Integrare Europeană
Există și scenariul, unul foarte probabil, în care cei de la Tiraspol vor refuza orice tentativă de redirecționare către UE. „Noi vom face tot posibilul, având în vedere atracția economică a Uniunii Europene pentru regiunea transnistreană. Pe parcursul anului trecut, 70% din exporturile din regiunea transnistreană au mers pe piața europeană. Pe parcursul primelor luni din acest an, avem 80% din exporturile din regiunea transnistreană direcționate către piețele europene. Respectiv, considerăm că există acea atracție economică care ar putea cointeresa așa-numitele autorități să implementeze acquis-ul comunitar”, a spus Gherasimov, conform disinfo.md.
Se cere o perioadă de tranziție pentru două domenii extrem de importante
În altă ordine de idei, Basarabia va cere Uniunii Europene perioade de tranziție pentru două domenii extrem de importante pentru țară. Este vorba despre agricultură și protecția mediului, după cum a anunțat Cristina Gherasimov, după deschiderea oficială a negocierilor.