Transferul cetăţilor dacice, blocat la Ministerul Mediului

Transferul cetăţilor dacice, blocat la Ministerul Mediului

Deşi trebuia finalizat în august 2010, conform angajamentelor luate de ministrul culturii Kelemen Hunor, transferul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara este blocat şi e pe cale să devină imposibil, din cauza opoziţiei Ministerului Mediului.

În primăvara anului trecut, Kelemen Hunor a vizitat Sarmizegetusa Regia, după care a admis că guvernul şi ministerele sale de resort nu se pot îngriji aşa cum trebuie de cetăţile dacice, monumente din patrimoniul UNESCO, adăugând că ar fi mai bine ca acestea să fie administrate de CJ Hunedoara.  "Transferul nu poate fi aprobat" Prefectura şi CJ Hunedoara au întocmit un proiect de lege privind trasferul drepturilor de administrare, dar totul s-a blocat din nou din aceeaşi cauză: cetăţile se află pe aria Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, din subordinea Ministerului Mediului, fapt care, în ultimii 15 ani, a creat numeroase încurcături administrative. "Am primit de la Ministerul Mediului o adresă în care ni se arată că transferul nu poate fi aprobat. Sunt dezamăgit, total dezamăgit de toţi domnii miniştri care au promis şi nu s-au ţinut de cuvânt", declară preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ. Proiectul de hotărâre de guvern întocmit de consiliul judeţean şi Prefectura Hunedoara propunea transferul Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina (parc de interes naţional) din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului Hunedoara şi în administrarea CJ Hunedoara. Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost cel care a jucat rol de intermediar în această procedură, iar într-un răspuns adresat MAI, semnat de Secretarul General al Ministerului Mediului, Elena Petraşcu, se arată, printre altele, că două dintre articolele iniţiativei legislative "contravin prevederilor legale în vigoare în ceea ce priveşte modalitatea de atribuire în administrare a ariilor naturale protejate". În document se mai arată faptul că "noţiunea de transfer a responsabilităţii de administrare a ariilor naturale protejate nu există" în Ordonanţa nr. 57 din 2007 privind regimul ariilor naturale protejate. După ce mai enumeră şi alte motive tehnice şi juridice, adresa Ministerului Mediului se încheie cu precizarea că proiectul de transfer "nu respectă prevederile legale în vigoare" . "Nu înţeleg de ce s-a ajuns aici" Prefectul judeţului, Atilla Dezsi, spune însă că pentru iniţiativa transferului mai există o şansă. "Am discutat la Ministerul Culturii în urmă cu câteva zile şi mi s-a promis că se va găsi o soluţie astfel încât să putem administra cetăţile dacice de la nivel judeţean. Problema a fost că noi am solicitat transferul prin exceptarea unor prevederi legale, lucru care nu e acceptat de Ministerul Mediului. În opinia mea, asta nu înseamnă că Ministerul Mediului se opune, ci că trebuie găsită o altă soluţie juridică", consideră Atilla Dezsi.

Vicepreşedintele Fundaţiei "Renaşterea Daciei" Vladimir Brilynsky, unul dintre cei mai înflăcăraţi susţinători ai cauzei cetăţilor dacice, este însă pesimist.  "Nu înţeleg de ce s-a ajuns din nou într-o asemenea situaţie, mai ales că, anul trecut pe vremea asta premisele pentru un transfer al dreptului de administrare şi, de aici, pentru punerea cetăţilor cu adevărat în valoare, erau destul de însemnate. Mie îmi scapă motivele pentru care nu se doreşte acest lucru. Cred că explicaţiile există doar în spatele unor uşi închise în sediile ministerelor de la Bucureşti", susţine Brilynsky.

Ne puteți urmări și pe Google News