NATO a marcat formal, ieri, încheierea războiului din Afganistan, cu o ceremonie ce a avut loc în capitala țării, Kabul, dar insurgenții cu care au luptat 13 ani reprezintă încă o problemă nerezolvată complet.
Ceremonia simbolică a avut loc la sediul NATO din Kabul și a pus punct, oficial, misiunii de luptă, condusă de SUA, a Forței Internaționale pentru Asistență de Securitate (ISAF). „Împreună am scos poporul afgan din negura disperării și i-am redat speranța în viitor”, le-a spus generalul John Campbell, comandantul american al ISAF, soldaților Alianței. „Drumul nostru rămâne plin de provocări, dar țările noastre sunt mai sigure și vom triumfa”, a explicat el.
Resolute Support
Festivitatea a marcat transferul de responsabilitate către forțele afgane, care vor prelua total controlul securității în țară. ISAF va avea doar o misiune de „pregătire și sprijin”, sub comanda NATO, din 1 ianuarie 2015. Misiunea „Resolute Support” va avea 13.500 de militari, majoritatea americani, în încercarea de a învinge talibanii care au făcut, în acest an, 10.000 de victime. ISAF avea militari din 50 de națiuni și a fost înființată în 2001, după atacul terorist din 11 septembrie din SUA. În cei 13 ani de lupte, în total au fost uciși 3.500 de soldați, dintre care 2.224 americani. În 2010, ISAF avea 140.000 de oameni, dar numărul lor a scăzut treptat.