Cu toții ne trăim să fim sănătoși și să avem o viață lungă, iar pentru asta cercetătorii au descoperit opt obiceiuri pe care dacă le practici, ai șanse să trăiește cu 20 de ani mai mult.
Potrivit studiului, activitatea fizică redusă, dependența de opioide și fumatul sunt factorii cu cel mai mare impact asupra longevității, fiind asociați cu un risc de deces cu 30-45% mai mare. De asemenea, ceea ce mănânci zi de zi contribuie la sănătatea ta și este bine să fii atent și la acest aspect.
Opt obiceiuri la care să renunți dacă vrei să trăiești mai mult
Un studiu a scos în evidență opt factori care au cel mai mare impact asupra longevității:
- să duci o viață activă
- să nu fumezi
- să gestionezi bine stresul
- să ai o dietă bună
- să nu bei prea mult alcool
- să nu ajungi dependent de droguri
- să dormi bine
- să ai relații sociale pozitive.
Potrivit studiului realizat pe peste 700.000 de americani prin programul Un Milion de Veterani (MVP) al Departamentului pentru Problemele Veteranilor (VA) din SUA, bărbații care adoptă toate cele opt obiceiuri la vârsta de 40 de ani ar putea trăi cu 24 de ani mai mult, iar femeile ar putea câștiga 21 de ani în plus comparativ cu cei care nu respectă aceste condiții.
Stresul, consumul excesiv de alcool, dieta nesănătoasă și somnul insuficient pot crește riscul de deces cu 20%. Pe de altă parte, cercetătorii au fost surprinși de numeroasele beneficii pe care le poate aduce adoptarea fiecărui dintre cele opt obiceiuri menționate.
„Cu cât mai devreme cu atât mai bine, dar chiar și dacă faci o schimbare mică la 40, 50 sau 60 de ani, este în continuare benefic”, a explicat Xuan-Mai Nguyen, specialist în sănătate de la VA.
Descoperirile lor subliniază rolul stilului de viață în apariția bolilor cronice, precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă, care pot duce la invaliditate și deces prematur. Studiul a fost prezentat la Nutrition 2023, întâlnirea anuală a Societății Americane pentru Nutriție.
Aceste constatări, încă neevaluate de alți cercetători din domeniu, pun în evidență importanța adoptării obiceiurilor sănătoase pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.