Evenimentul Zilei > Justitie > Traian Berbeceanu, mesaj dur pentru ministrul justiţiei: „Eu nu vreau graţiere şi nici amnistie”
Traian Berbeceanu, mesaj dur pentru ministrul justiţiei: „Eu nu vreau graţiere şi nici amnistie”

Traian Berbeceanu, mesaj dur pentru ministrul justiţiei: „Eu nu vreau graţiere şi nici amnistie”

Comisarul Traian Berbeceanu, arestat şi acuzat în urmă cu trei ani şi jumătate pentru fapte inventate de doi procurori şi un fost coleg de-al său (după cum confirmă şi sentinţa primei instanţe care s-a pronunţat în acest dosar), a postat aseară un mesaj dur la adresa iniţiativelor recente ale noului ministru al justiţiei privind graţierea şi amnistia.

„ Stimate domnule Ministru al Justiției,

Aș vrea să ajung ziua când, în dosarul în care am fost inculpat nevinovat, un complet de judecători ai Înaltei Curți vor pronunța o hotărâre definitivă! Aș vrea ca în acest fel să îmi fie apărate reputația și onoarea, să îmi fie redată demnitatea! Aș vrea să lăsați Înalta Curte să poata să facă asta! Eu nu vreau grațiere și nici amnistie, domnule ministru!
Mi-aş dori ca cei care mi-au distrus viața și cariera să fie la rândul lor judecați până la capăt! Mi-aş dori domnule ministru, ca cei care mi-au hăituit familia, mi-au chinuit soția și copilul, mi-au umilit părinții, să plătească! Mi-aş dori ca cei care au dezintegrat cea mai performantă echipă a Poliției Române (cea de la BCCOA Alba – n.red.) să fie judecați până la final! Nici pentru ei nu vreau, nici amnistie, nici grațiere! 
Ar fi normal, domnule ministru, ca cei care prin sfidarea legii i-au sprijinit pe ticăloșii care m-au executat și linșat public, aceia care au susținut abuzul în serviciu al acestora săvârșind alte abuzuri în serviciu, să ajungă să dea socoteală pentru faptele lor, chiar dacă prin acestea nu au creat un prejudiciu patrimonial!… Nu "banii" contează la acest gen de fapte, domnule ministru!
Nu-mi răpiți acest drept, domnule Ministru al Justiției! 
Am așteptat și am sperat trei ani şi jumătate să se facă dreptate! Am fost ținut departe de locul meu de muncă, de echipa mea, trei ani și jumătate! Am făcut "naveta" sute de mii de kilometri între Instanțe și Parchete, am cheltuit, timp de trei ani şi jumătate, ultimul bănuț al familiei, pentru a putea să susțin prezența mea în proces! Trei ani şi jumătate este foarte mult, domnule ministru! Trei ani jumătate au fost o pedeapsă grea, domnule ministru, pe care nimeni nu a grațiat-o! A trebuit să o execut "zi la zi", domnule Ministru al Justiției!”.

 

Un dosar mai ceva ca-n filme

În vara acestui an, comisarul Traian Berbeceanu a fost achitat de completul de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie în dosarul în care era şi acuzat şi acuzator. Cei acuzaţi de Traian Berbeceanu s-au ales cu pedepse cu închisoarea.

Berbeceanu a fost acuzat de foștii săi colegi din DIICOT Alba Iulia de favorizarea infractorului, în timp ce acuzatorii fostului șef al BCCO erau la rândul lor acuzați de DNA de ”represiune nedreaptă”, mai multe infracțiuni de fals și abuz în serviciu. Instanța de fond a hotărât achitarea comisarului Traian Berbeceanu și condamnarea celor trei foști angajați ai DIICOT Alba Iulia. Fostul șef al DIICOT Alba Iulia, procurorul Ioan Mureșan a fost condamnat la șapte ani cu executare, ofițerul Alin Muntean la patru ani cu executare, iar procurorul Sergiu Cean a primit trei ani cu executare. Decizia a fost atacată cu apel de către cei trei, procesul urmând să continue tot la Înalta Curte, dar la completul de cinci judecători.