Declaraţiile pe care le-a facut în această emisiune au fost precedate de discuţiile de la Palatul Cotroceni, dintre preşedintele interimar Crin Antonescu, premierul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
La finalul acestora, Crin Antonescu a susţinut o declaraţie de presă, în care a anunţat deciziile cu privire la organizarea referendumului din 29 iulie de suspendare a preşedintelui. "Am adus la cunoştiinţă că am decis să promulg legea de modificare a legii referendumului. Consacră un prag de participare de cel puţin 50% plus unu din alegători. Personal am rezerve că această formulă ignoră recomandările Comisiei de la Veneţia", a declarat Crin Antonescu.
Cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu:
– Îmi spun jurnaliştii "preşedintele suspendat". Îmi spuneau "beţivul", "chiorul"…În realitate sunt preşedintele ales.
– Am mizat mult pe evoluţia politicienilor români. 2012 mi se părea un an mult prea îndepărtat din punct de vedere al comportamentului politic. Am crezut foarte mult în distribuţia puterii, de aceea am dat SRI şi SIE opoziţiei. O încununare a mandatului meu ar fi fost dacă reuşeam o coabitare. Puteam să fac o încercare, pentru că partidele clientelare UNPR, UDMR ar fi votat guvernul. Nu am crezut că vor prefera să împingă ţara în instabilitate.Trebuia să ne reuşească o coabitare. Din păcate oamenii politici ai USL sunt de dimensiuni mici, n-au putut pune interesul naţional deasupra interesului de a pune mâna pe justiţie. Corlăţean a primit şefii de organizaţii judeţene: care i-au spus vrem la parchetul nu stiu care pe asta. Stiu ca s-a intamplat si oamenii au reactionat. I-a dus mintea să cheme pe şefii de parchete, pe unii pesedişti sau penelişti. Nişte oameni politici lipsiţi de milă pentru ţară au sacrificat-o pur şi simplu, cu oameni cu tot. 
– Ştiu oameni care vor să-şi retragă investiţiile.
– Am ştiut. Tot programul a început cu nevinovata dorinţă a lui Ponta să vină la Parlament să spună ce a făcut la Bruxelles. Aveam informaţii, nu de la serviciile de informaţii neapărat. Cine credea că Ponta convoacă Parlamentul ca să spună ce a făcut la Bruxelles.
-Nu numai Oprea…eu nu am crezut că UDMR-ul va intra în acelaşi joc al suspendării. Interesele hoţilor. O parte din UDMR a ieşit din sală, dar a rămas Borbely cu câţiva în jurul lui. Ponta nu a fost adept al suspendării, dar după povestea cu plagiatul…
-Dottore e din comedia del arte, doctorul ala bun la toate si prost
– Este al 8-lea an în care semnez 150-200 de decrete magistraţi noi, pe an. La Înalta Curte au promovat judecători tot mai tineri, care să mai aibă gustul vechiului tip de judecător. Fostul primar al Clujului ar fi fost posibil să fie luat cu fulgi cu tot dacă judecătorii ar fi fost dintre cei care nu se ating de funcţii înalte?
– Ventilatoarele zvonurilor îl vântură pe Cazancioc (Robert Cazanciuc, fost secretar general al MAE), coleg cu Ponta, care a fost la MAE, că este bun.
– Această hotărâre a Parlamentului mută responsabilitatea de la CCR. Ei ar gândi să organizeze un nou referendum, până iese. Sau să mă cheme în faţa parlamentului şi să mă anunţe: te-am demis. Hotărârea parlamentului este neconstituţională. Problema este că şi-au luat aşa o papară pe extern că eu nu mai garantez că asta fac…
-Este imoral politic să-i ceri după trei ani de funcţie să obţină 50%. Cât de imorali pot fi să-şi suspende preşedintele după opt ani de funcţie şi trei ani de criză? Pe mine nu mă interesează câţi vin. Timpul este prea scurt să ajung la 50%, dar am obligaţia să încerc. 
– Şi dacă nu mă întorc, episodul loviturii ascunse sub acte de legalitate este clar pentru toţi. Ne vor trebui ani de muncă. Am dat cu piciorul la o construcţie extrem de migăloasă. România dacă nu-şi făcea treaba nu pompau bani ca în Grecia. Testul va mai fi la o viitoare coabitare.
– Biroul meu s-a sigilat, nu se poate intra în biroul preşedintelui României. Preşedintele interimar foloseşte biroul de mai sus.
– Cred că pe mine nu mă poate uita nici un român. Asta este situaţia coabitării.
– Plecaţi de la premiza că vreau să câştig un vot mai mult decât cei care spun nu. Aş vrea ca românii să dea o lecţie politicienilor.
– Ce se întâmplă cu leul acum, sunt firma care vor să plece. Mergeţi mai departe: eu pierd referendumul. Sigur nu voi fi un om care să nu aibă servici. Alegeri prezidenţiale în trei luni: ce cost numai de dragul acaparării justiţiei? Dacă menţineam PDL la putere eram mai stabili.
– Preşedintele poate nu fi în risc de a fi suspendat dacă devine un slugoi al parlamentului, şi implicit al guvernului. dacă nu îl suspendă.Să se definească ce înseamnă abateri grave de la Constituţie, să le constate CCR.
– Avionul rula către salonul oficial şi am spus stop, nu plecăm. (La summitul Consiliului European). Concluzia mea este că Ponta nu şi-a trecut mandatul prin guvern.
 – De ce credeţi că au luat ICR-ul? Trimite oameni la reprezentanţe în străinătate.
– Actualul ministru de Externe este o calamitate pentru România. Nu înţelege nimic. Minte ca şi premierul. El trebuie să plece de acolo. Marga este o calamitate, distruge relaţiile externe ale României.
-Un politician ca Hitler, respectând legile a introdus cea mai a naibii dictatura. Germania are o sensiblitate teribilă la acţiuni de încălcare a statului de drept sub aparenţă legală. 
– Greu de înţeles dacă au vreo urmă de logică politică. A, Ponta dă demisia în urma acestei lovituri? Oricum, pentru Europa este un paria. Şi Crin ce face? Nu ştiu dacă este o pierdere majoră (plecarea lui Antonescu din politică).
– Vreţi să ştiţi de ce a fost făcută? (afirmaţia că va demisiona în cinci minute). Afirmaţie făcută înainte de vot. Am încercat stoparea votului, ştiam că nu au candidat să mă bată.
-M-au revigorat astia cu suspendarea.