Traian Băsescu: "O încetare de plăţi în care deja a intrat Grecia nu va destabiliza major zona euro"

Traian Băsescu: "O încetare de plăţi în care deja a intrat Grecia nu va destabiliza major zona euro"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, într-un interviu acordat postului Digi 24, despre situaţia din Grecia şi în ce măsura încetarea de plăţi va destabiliza zona euro şi băncile greceşti din România.

„Sunt un adept al integrării depline, dar când mă uit ce-i în Grecia, când ştiu cu ce dificultăţi Spania reuşeşte să-şi plătească datoria externă şi cât de pus e sub semnul întrebării efortul spaniol, chiar dacă e lăudat... Politic, multe sunt lăudate, Portugalia, Irlanda de Nord - sunt ţări care au probleme. Italia este o ţară cu mari probleme, probleme pe care România nu le are încă. Toate ţările care au avut nevoie de bani să-şi finanţeze datoria externă, deficitele şi datoria externă, fie că e vorba de Spania, fie de Portugalia, fie de Italia, de Grecia, au primit bani de la statele membre ale zonei euro. Ţările non-euro n-au contribuit la acest efort de salvare a unor ţări precum Grecia", a spus Traian Băsescu, la Digi 24.

Fostul preşedinte consideră că zona euro şi băncile greceşti din România nu vor fi afectate de o încetare a plăţilor de câtre Grecia.

"Eu sunt convins că o încetare de plăţi în care deja a intrat Grecia nu va destabiliza major zona euro, nu va destabiliza major băncile greceşti din România, pentru că sunt persoane juridice române, care au funcţionat sub autoritatea BNR şi au provizionat creditele conform regulilor româneşti, şi nu a celor greceşti, unde spre exemplu, fiind ţară în zona euro rezerva BNR ar trebui să fie de doar 2 la sută, păi rezerva BNR e aproape un buget”,a spus Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte adoptarea monedei euro, fostul şef de stat a spus că "nu avem probleme care să ne afecteze, dar odată intraţi în euro, intrăm în jocul de competitivitate şi aici vedem ce se întâmplă".

"Împreună cu decidenţii din România, fie că vorbim de Guvern şi de BNR am stabilit ca obiectiv 2019, amânând intrarea în 2015, pe 2017, deşi la 31 decembrie 2014, România îndeplinea toate cele cinci criterii de la Maastricht. Putem să avem un proces mai rapid de intrare în zona euro, ne trebuie însă prudenţă”, a explicat fostul preşedinte.

Ne puteți urmări și pe Google News