Traian Băsescu, la spital! Ce probleme are fostul preşedinte. Anunţul medicilor

Traian Băsescu, la spital! Ce probleme are fostul preşedinte. Anunţul medicilorSursă: EVZ

Fostul președinte al României Traian Băsescu trece printr-o perioadă foarte stresantă întrucât, în câteva zile, ÎCCJ trebuie să se pronunțe în dosarul colaborării sale cu Securitatea. Săptămâna trecută, europarlamentarul a decis să meargă la Spitalul Militar din București, unde și-a făcut o serie de investigații medicale. Ce au dezvăluit analizele lui Traian Băsescu și ce i-au transmis cadrele medicale veți afla în rândurile ce urmează.

Traian Băsescu a decis să se supună unor analize medicale amănunțite pentru a-și verifica starea de sănătate, în contextul în care fostul președinte nu trece prin momente tocmai liniștite. Totuși, este un lucru pe care europarlamentarul îl respectă periodic. Încă de pe vremea când conducea România, Traian Băsescu mergea, anual, la Spitalul Militar din Capitală.

Rezultatele analizelor medicale ale lui Traian Băsescu

Pe atunci, starea de sănătate a fostului președinte al României și dosarul său medical se aflau sub atenția unei comisii ce era formată din 13 medici specialiști, ca urmare a unei decizii a CSAT, pronunțată în anul 2007.

Traian Băsescu ar părea că are o relație apropiată cu cadrele medicale de la Spitalul Militar din București, la aceeași instituție medicală vaccinându-se, la începutul anului trecut, împotriva coronavirusului, conform fanatik.ro.

Acum, fostul președinte a decis să consulte din nou medicii de la Spitalul Militar, iar, rezultatele investigațiilor medicale nu au fost deloc negative. Traian Băsescu se menține într-o formă fizică bună.

Ultima experiență legată de Spitalul Militar a fost în 2016, când a fost operat de tiroidă. Fostul director al Spitalului Militar Central a mărturisit atunci că ”toată lumea era un pic timorată în seara premergătoare intervenției în care i-am cerut tranșant dlui președinte să doarmă în spital. Nu a prea fost încântat. Seara am făcut ședința cu toată echipa de față, când trebuia să ne semneze acordul informat al pacientului. (...)

După ce a semnat acordul i-am spus direct și tranșant, ca un general: Dle președinte, aveți dreptul și obligația să ne puneți toate întrebările care vă trec prin minte. Absolut orice. A avut timp să se gândească la intervenție pentru că premergător a trebuit făcută pregătirea intervenției timp de vreo două luni și vă dați seama că a studiat atent.

Unul din riscurile cele mai mari era un șoc hemoragic. Un alt risc care ne-a creat mare emoție: pe acolo pe lângă tiroidă trece laringeul. Imaginați-vi-l pe președintele de atunci cu o voce pițigăiată. Era un om în exercițiu și cred că talentul unui președinte, unui orator stă în vocea sa. După ce s-a produs intervenția, s-a făcut examenul patologic, la trezire, cea mai mare emoție a fost a chirurgului. Primul lucru a fost să verifice vocea. Ne-am relaxat că totul a fost bine”., a povestit generalul Ioan Sîrbu, la DCNews Live.

Ultimele verdicte din dosarul colaborării cu Securitatea

Săptămâna viitoare, pe data de 23 martie, Traian Băsescu va primi pronunțarea ÎCCJ în dosarul colaborării sale cu Securitatea. În același dosar, Înalta Curte a respins, în urmă cu patru zile, solicitarea de suspendare a judecării.

Înalta Curte a a respins încercările lui Băsescu de tergiversare, neadmițând cererea acestuia de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene și respingându-i cererea de suspendare a judecății până când Curtea Constituțională se va pronunța pe o excepție ridicată de fostul preşedinte în acest dosar.

În septembrie 2019, Curtea de Apel București a constatat calitatea lui Traian Băsescu – nume de cod Petrov – de colaborator al Securității. Curtea de Apel a stabilit că:

– „Notele informative date de Băsescu se circumscriu unor teme clasice de poliţie politică, specifice Securităţii, fiind vizate exclusiv chestiuni care ţin de viaţa privată sau de dreptul la liberă circulaţie al persoanelor”

– „Băsescu a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

– „Băsescu mai mult decât să prezinte faptele, le-a interpretat, afirmând că «am înţeles că D.C. ar fi dispus, în cazul în care ar reuşi să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo».”

– „Prin furnizarea acestor informaţii, Băsescu a conştientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în relatările sale se pot lua măsuri de urmărire şi verificare, cu încălcarea dreptului la viață privată şi a dreptului la liberă circulaţie şi, prin urmare, a vizat această consecinţă.”

– „Ne aflăm în prezenţa unei îngrădiri efective a drepturilor cetăţeneşti, având în vedere măsurile dispuse pe marginea informaţiilor transmise de Băsescu”.

– „În consecinţă, nesocotind interesele celor denunţaţi, Băsescu a vizat îngrădirea dreptului la viaţă privată în privinţa acestora, atât timp cât a acceptat că persoanele denunţate puteau să facă obiectul unor investigaţii suplimentare ale Securităţii, ca rezultat al denunţurilor sale.”